• Načítám...
>

Praha se Slovanské epopeje zatím nedočká. Spory pokračují

  • 24. března 2023,
  • 14:04,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Spory o vlastnictví Slovanské epopeje od Alfonse Muchy pokračují. Minulé vedení Prahy mělo rok na to, aby se s vnukem slavného malíře Johnem Muchou dohodlo na umístění pláten v pasáži Savarin, která se nachází poblíž Václavského náměstí. To se ale ani za téměř dvanáct měsíců původní radě města nepodařilo a nová už to do konce lhůty nestihla.

Reklama

Slovanská epopej Alfonse Muchy se zatím do Prahy vracet nebude. Letité spory ohledně vlastnictví mezi vnukem Alfonse Muchy a hlavním městem měla vyřešit dohoda. Původní plán umístit dílo na 25 let do paláce Savarin u Václavského náměstí totiž ztroskotal na dohodě mezi metropolí a vnukem slavného malíře Johnem Muchou.

"Pan John Mucha podmiňoval odstoupení od toho soudního sporu tím, že se domluvíme na umístění epopeje v paláci Savarin, takže jsme začali vyjednávat s palácem Savarin o konkrétních podmínkách toho umístění, s tím, že je tam samozřejmě několik možností, jak se to dá pojmout. Hlavní město chtělo hájit své zájmy, Savarin hájilo své zájmy a zatím nedošlo k dohodě," řekla Hana Třeštíková (PRAHA SOBĚ) - zastupitelka hl. m. Prahy.

První instanci soudního sporu o vlastnictví epopeje Praha prohrála a ani stanovisko nejvyššího soudu nehraje ve prospěch metropole. Dohoda měla soudní spor vyřešit a epopej vrátit do Prahy. Na její uzavření si obě strany daly rok. Lhůta ale počátkem března vypršela a Praha zůstala bez dohody a tak i bez epopeje.

"Uplynul jeden rok a během tohoto roku k žádné dohodě za bývalého vedení města Prahy nedošlo. Nová rada, která dnes nese politickou odpovědnost za osud epopeje, měla 14 dní na to, aby se něco domluvilo, což je nemožné," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Často jsem od právníků chtěla nějaké konkrétní informace o tom stavu vyjednávání a i to, že zatím nedošlo k dohodě, je výsledek," řekla Hana Třeštíková (PRAHA SOBĚ) - zastupitelka hl. m. Prahy.

Vzhledem k výsledku první instance soudu a stanovisku nejvyššího soudu je část nového vedení Prahy k vyřešení sporu spíše skeptická. Přesto se o dohodu pokusí znovu. 

"My se teď budeme pokoušet, uvidíme, s jakým úspěchem, domluvit se s Johnem Muchou, aby se spor ukončil, aby přestalo být zpochybňováno vlastnictví hlavního města Prahy," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Plátna Slovanské epopeje jsou nyní zapůjčeny na zámek v Moravském Krumlově. Tam by měla zůstat až do konce roku 2026.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu