• Načítám...
>

Praha se připojila k Hodině Země

  • 26. března 2023,
  • 10:08,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Hodina Země je každoroční mezinárodní akce, jejímž cílem je atraktivním způsobem upozornit na změnu klimatu. Hodina Země povzbuzuje jednotlivce, obce a organizace ke zhasnutí světel na dobu jedné hodiny od 20:30 do 21:30. Akci vymyslel Světový fond na ochranu přírody a první ročník se konal už v roce 2007 v Sydney v Austrálii. Během let se tato úspěšná akce rozšířila do celého světa, tedy i k nám do Prahy.

Reklama

Hlavní město Praha se tuto sobotu tradičně připojila k celosvětovému happeningu na ochranu klimatu. Městská společnost Technologie hlavního města Prahy, která má slavnostní osvětlení v metropoli na starost, tak v sobotu na dobu jedné hodiny od půl deváté do půl desáté večer zhasla pět desítek památek. Symbolickým zhasnutím památek a budov tak dává Praha najevo, že klimatická krize se týká nás všech.

"Praha se v rámci Hodiny Země připojuje symbolicky zhasnutím několika budov, například Národního divadla nebo nasvícení Petřínské rozhledny," řekla Jana Komrsková, náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

"Já jsem rád, že i Praha se připojí k akci Hodina Země tím symbolickým zhasnutím Národního divadla za námi, ale i Petřínskou rozhlednou a dalšími desítkami staveb, které dnes zhasneme. Já si myslím, že je strašně dobře si připomenout tu skutečnou potřebu šetřit energiemi, navíc si myslím, že po tom, co se stalo v loňském roce a v letošním roce, tak si uvědomujeme, že si připomínáme tuto akci ve velmi bolestné situaci války na Ukrajině a že tím spíše si všichni uvědomujeme, že je opravdu potřeba, abychom byli více energeticky nezávislí, bezpeční a abychom i drobným dílem přispěli k tomu, že té energie budeme spotřebovávat méně," řekl Michal Hroza, radní hl. m. Prahy.

"Já jsem za to ráda, Praha má svůj klimatický plán, který já podporuji jakýmkoliv způsobem, když se naplňuje a toto je jedna z cest upozorňování na světelný smog a já si myslím, že by to nemělo být jen v rámci Hodiny Země, takže budu ráda, když se v tom bude pokračovat i mimo tuto aktivitu," řekla Jana Komrsková, náměstkyně primátora hlavního města Prahy.

V sobotu zhasli kromě Národního divadla či Petřínské rozhledny také Žofín, Mánes, Národní památku Vyšehrad, Kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, Týnský chrám, Libeňský zámeček i spoustu dalších. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu