• Načítám...
>

Pražská zoo představila výstavu k výročí chovu goril

  • 27. března 2023,
  • 14:01,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Výstavu mapující 60 let chovu goril mohou vidět návštěvníci pražské zoo v galerii Gočárovy domy. Výstava byla veřejnosti představena u příležitosti slavnostního zahájení letošní sezóny.

Reklama

Přesně 60 let neodmyslitelně patří k pražské zoologické zahradě gorily. Historii jejich chovu představuje výstava v galerii Gočárovy domy, jejíž vernisáž proběhla v rámci programu zahájení 92. sezóny Zoo Praha. Slavnostního zahájení výstavy se ujala její patronka, herečka a zpěvačka Petra Černocká.

"Výstava shrnuje 60 let chovu goril v pražské zoologické zahradě a jsou v ní zahrnuté všechny ty milníky, od příchodu prvních goril přes výstavbu pavilonu goril - toho starého pavilonu goril až po otevření té nejnovější expozice pavilonu Dja, ve kterém se nachází naše nová chovná skupina goril," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

Chov goril začal v pražské zoo v roce 1963, kdy přišla první gorila nížinná – asi roční sameček Titan. Pocházel z přírody podobně jako malá Nigra, která dorazila záhy po něm.

"Zoologická zahrada byla před 60 lety hrdá jen na ten fakt, že je schopná gorilu získat a gorilu chovat a udržet živou. Samozřejmě od té doby se ten chov neuvěřitelně posunul a dnes gorily žijí v přirozené sociální skupině s rozmanitým zastoupením různých věkových kategorií ve skupině, která se rozmnožuje, což před těmi 60 lety bylo absolutně nemyslitelné. V době, kdy přišla do pražské zoo první gorila, tak na evropském kontinentu ještě nedošlo nikdy k porodu gorily v lidské péči, takže ten chov se opravdu proměnil o mnoho světelných let," řekl Pavel Brandl, kurátor savců Zoo Praha.

V současné době jsou v trojské zahradě dvě gorilí skupiny. Jedna vedená samcem Richardem je k vidění v původním pavilonu goril. Druhá skupina pak obývá rezervaci Dja.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu