• Načítám...
>

Magistrát řeší odklízení pohozených elektrokoloběžek

  • 27. března 2023,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Už několik let řeší největší česká města problémy se sdílenými elektrokoloběžkami. Vedení hlavního města znovu nechává přehodnotit, zda by po právní stránce nebylo možné, aby Technická správa komunikací mohla nevhodně poházené koloběžky odklízet, podobně jako to dělá s jinými překážkami na komunikacích, například s popadanými větvemi.

Reklama

Elektrokoloběžky poházené na chodnících jako bariéry překáží často i u přechodů nebo na sídlištích před vchody do bytových domů. Problém, který řeší nejen Pražané už léta, rozčiluje i většinu chodců.

anketa

A přesně tím se znovu zabýval pražský magistrát. Jednou z možností je podle Ministerstva dopravy, aby poházené elektrokoloběžky odklízeli pracovníci Technické správy komunikací. 

"Požádali jsme TSK - Technickou správu komunikací, která je správcem těch komunikací ve městě, aby prověřila tu možnost, kterou tvrdí ministerstvo, že tady je. Podle našich informací to možné není. Máme na tom shodu s městskými částmi, ale ještě jednou to prověříme, jestli by to přeci jen nějak nešlo," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Technická správa komunikací by pak odstraňovala pohozené koloběžky, podobně jako může odklízet třeba popadané větvě nebo jiné překážky.

"Zatím máme právní analýzy, které říkají, že to takto nelze řešit, že je k tomu nutná změna zákona. Ministerstvo vydalo metodiku, která naznačuje, že by to možné být mělo. Je to otázka právní, kterou posoudí správce komunikace," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Zastupitelstvo se shodlo na tom, že dá úkol radě, zjistit, jestli pro tu změnu, aby se odstranily ty nevhodně uložené, zaparkované koloběžky na chodníku, je potřeba nějakou legislativní úpravu, nějakou legislativní změnu. Pokud ano, tak já rád jako pražský poslanec se toho potom budu chopit v Poslanecké sněmovně," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

Výsledky právní analýzy by vedení Prahy mělo mít zhruba ke konci dubna. Na základě výsledků pak podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba město vyhodnotí další postup.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu