• Načítám...
>

Praha chce železniční most zachovat a doplnit třetí kolej

  • 27. března 2023,
  • 16:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha podpořila rekonstrukci železničního mostu na Výtoni ve stávající podobě, zásadní je pro město i vybudování jeho třetí koleje. Odhlasovalo to městské zastupitelstvo. Správa železnic by ale raději měla most nový.

Reklama

Praha podpořila rekonstrukci železničního mostu na Výtoni. I přes špatný stav konstrukce ho pražští zastupitelé k zemi poslat nechtějí. 

"Chceme takovou rekonstrukci mostu, aby se zachovala maximální část té původní historické stavby. Jak velká část se zachová, jaká se bude muset nahradit, to je další debata expertů," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

V Praze se má ale do budoucna zdvojnásobit počet vlaků a tomu je potřeba most přizpůsobit. Možným řešením by podle vedení metropole bylo na stávajícím mostě vybudovat další stopu pro vlaky.

Vznik třetí koleje na železničním mostu Praha podpoří a je také pro to, aby rekonstrukce proběhla co nejrychleji. Zachován by ale měl být charakter mostu.

"Opravdu Praha potřebuje v tom místě ty tři koleje a zastávku na Výtoni kvůli tomu, že Praha se bude do budoucna rozvíjet. A potom usilujeme o to, aby bylo zachováno co nejvíce z ducha té stavby, je to kulturní památka," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

anketa

Správa železnic dříve zveřejnila, že památkově chráněnou vrchní konstrukci mostu nahradí novou. Proti tomu se ale ohradila veřejnost. Správa železnic a Ministerstvo dopravy proto uspořádaly mezinárodní kolokvium s odborníky a jednalo se i o ztříkolejnění mostu. 

"Problematiku ztříkolejnění toho úseku pod Vyšehradem řešily návrhy v rámci architektonické soutěže, respektive soutěžního dialogu a ty všechny počítají s tím, že v místě třetí kolej bude. V rámci toho dialogu jako nejvhodnější řešení vyšlo to, které umístilo všechny tři koleje na novou mostní konstrukci," řekl Dušan Gavenda, tiskový mluvčí SŽDC,

"Mně na tom osobně přijde zvláštní, že tato koalice pražská je na vládním půdorysu, takže bych očekával, že tady právě jde o dohodu s Ministerstvem dopravy a se SŽ, takže tam budou mít k sobě blíž. Tady má evidentně Praha jiný názor, než ta vládní úroveň," řekl Patrik Nacher (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

V každém případěmost patří státu a tak pravděpodobně poslední slovo bude mít Správa železnic. Ta se zatím s Prahou shoduje na tom, že pokud železniční most už vlakové dopravě nebude vyhovovat, mohla by se jeho konstrukce posunout dál a sloužit alespoň jako lávka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu