• Načítám...
>

V Zoo Praha se narodilo mládě kočkodana Brazzova

  • 29. března 2023,
  • 13:43,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V Zoo Praha přišel na svět malý kočkodan Brazzův. Jeho matkou je zkušená samice Anastasia a dle chovatelů se oběma daří dobře. Olivově zelené mládě už mohou lidé spatřit v jedné z hlavních expozic nejnovějšího pražského pavilonu Rezervace Dja.

Reklama

Pražská zoologická zahrada se pyšní novým přírůstkem. Je jím malý kočkodan Brazzův a návštěvníci se na něj mohou přijít podívat do Rezervace Dja.

"Nacházíme se před expozicí kočkodanů Brazzových a máme tam mládě, které se narodilo 8. března a je to nejnovější přírůstek Rezervace Dja. Kočkodani Brazzovi mívají mláďata zhruba jednou za rok, ten interval může být rok nebo rok a půl. Když jsme dovezli rodinu kočkodanů Brazzoových ze španělské Valencie, přišel k nám chovný samec Malik se svou družkou, osmiletou Anastasii a dvěma staršími mláďaty a ten nejnovější přírůstek už se narodil tady, takže momentálně jich tu máme pět," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

 Mládě se drží u matky na břiše, kde je téměř neustále přisáto na jejím struku. Nejpravděpodobněji je návštěvníci uvidí na špalku uprostřed expozice, na němž Anastasia ráda sedává a ostatním ukazuje svého potomka.

"Z hlediska krmení ta péče náročná není, oni se živí zeleninou, hmyzem a okusem. Co se týče pavilonu, tak ten mají nadstandardně na poměry tohoto druhu a sdílí tu expozici společně se štětkouny africkými, takže spíše hlídáme, aby nám zbytečně netloustli. Náš pavilon jsme nazvali Rezervace Dja, což je oblast Kamerunu, kterou obývají i tato zvířata, jako jsou kočkodani Brazzovi a štětkouni afričtí. Takže se mohou potkat i v přírodě, takže spolu perfektně fungují  i v naší expozici," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha. 

Nejlépe mohou návštěvníci kočkodany a štětkouny pozorovat okolo druhé hodiny odpoledne, kdy dostávají svou krmnou dávku v podobě plodové, kořenové i listové zeleniny, speciálních granulí pro primáty, semínek či ořechů, ale třeba i sarančí.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu