• Načítám...
>

Do Zoo Praha přilétli jeřábi bílí

  • 29. března 2023,
  • 11:36,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Do Zoo Praha přilétli historicky poprvé jeřábi bílí. Je to jejich již 7. druh jeřába a tudíž se mohou pochlubit největší kolekcí jeřábů v Čechách. Dva mladé samce si sem dovezli z německého ptačího parku Walsrode a časem by k nim měly přijít samičky. Návštěvníci je už teď mohou vidět ve venkovní expozici Ptačích mokřadů, kde jim dělají společnost severské druhy vrubozobých ptáků.

Reklama

Pražskou zoologickou zahradu obohatil nový druh jeřábů - jedná se o jeřáby bílé. Ti jsou jediný kriticky nejohroženější druh jeřába ze všech 15 druhů, kteří na světě žijí. Nové přírůstky do Prahy přicestovaly z ptačího parku v Německu a jedná se o nejvzácnější přírůstky do kolekce 7 druhů jeřábů, které v současnosti pražská zoologická má. 

"Zatím jsou to mláďata, ještě nejsou zcela vybarvena, když jsou dospělí ti ptáci, tak jsou sněhobílí. Mají jen červené znaky neopeřených částí těl kolem zobáku, kolem očí a nohy. A jen špičky křídel jsou černá. Ale to je vidět pouze v letu. Mláďata, jak jsou do hněda zbarvená nebo prokvétají tím bílým zbarvením dospělého šatu, tak jsou krotká a ještě trošku vyžadují naši pozornost, které jim ovšem nesmíme dávat příliš mnoho, protože potom by se to mohlo v té dospělosti obrátit proti nám a mohli by být naopak zase zlí, kdyby si třeba později bránili mláďata a hnízdo, takže ten vztah k nim musíme mít odměřený a nebýt úplně takoví kamarádi, jací oni by si představovali," řekl Antonín Vaidl, kurátor chovu ptáků Zoo Praha.

Pro jeřáby jsou charakteristické jejich snubní tance – rozpřahují křídla, vyskakují do vzduchu a hluboce se uklánějí. Páry tvoří na celý život, ale přesto se samec samici každý rok dvoří. Tanec jim pomáhá k upevňování partnerských vazeb. V Číně je jeřáb symbolem dlouhého života a moudrosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu