• Načítám...
>

Ve Valdštejnské zahradě ukazují talent Josefa Mánesa

  • 31. března 2023,
  • 10:04,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze na Malé Straně se 31. března otevřela výstava Josef Mánes: Člověk ⁠–⁠ umělec ⁠–⁠ legenda. Návštěvníci zde budou moci znovuobjevovat život, dílo i odkaz slavného českého malíře.

Reklama

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze na Malé Straně odstartovala výstava s výmluvným názvem Josef Mánes: Člověk ⁠–⁠ umělec ⁠–⁠ legenda. Návštěvníci tady teď mohou znovuobjevovat rozsáhlé dílo jednoho z nejlepších českých malířů.

"Chceme Mánesa představit jako člověka, který byl zábavným společníkem, velice vtipným, inteligentním, ale i jako člověka, který dovedl upadat do depresí. Potom jako umělce, umělce výjimečného," řekla Markéta Dlábková - kurátorka výstavy.

"Ta výstava je zaprvé reinterpretací toho, co víme o Josefu Mánesovi. Je to výsledkem obrovského průzkumu," řekla Alicja Knast - generální ředitelka Národní galerie Praha.

Mánesovo dílo je dnes totiž často vnímáno jako povrchní a kýčovité. To je podle kurátorky výstavy Markéty Dlábkové způsobené dědictvím epoch 20. století. Především komunisté prý z děl vybírali pouze to, co se dalo našroubovat na tehdejší politickou ideologii.

"Hovořili o tom, že pro ty šlechtické mecenáše pracoval pouze z nějaké zdvořilosti nebo třeba i nutnosti finanční, ale to srdce ho táhlo k lidu, takže ve chvíli, kdy z toho Mánesova díla osekali jen tuto národopisnou stránku, tak to dílo zůstalo takové marginalizované na nějaký ten národovecký patos," řekla Markéta Dlábková - kurátorka výstavy.

Výstava ve Valdštejnské jízdárně má teď tedy především revitalizovat Mánesův odkaz a přiblížit jeho skutečný život široké veřejnosti. 

"Na těch panelech používáme citáty z Mánesových dopisů i dalších, které ukazují, v jakých situacích i finančních nebo psychických se Mánes nacházel," řekla Veronika Hulíková - kurátorka výstavy.

Na výstavě najdete i unikátní dopisy, které psal vlastní rukou sám Josef Mánes. V expozici si je ale můžete prohlédnout jen do konce dubna. Pak je nahradí kopie. 

"Jsou to velmi křehká díla, takže pak budou nahrazena faksimilemi," řekla Veronika Hulíková - kurátorka výstavy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu