• Načítám...
>

Spory o umístění Slovanské epopeje dál pokračují

  • 13. dubna 2023,
  • 16:27,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Městský soud v Praze zamítl žádost pražského magistrátu na prodloužení lhůty na mimosoudní dohodu s rodinou Alfonse Muchy ohledně Slovanské epopeje. Rozhodnutí soud zdůvodnil tím, že obě strany měly na dohodu dostatek času a lhůtu není třeba prodlužovat. Odvolací soud bude pokračovat v červnu.

Reklama

Rok na dohodu ohledně umístění Slovanské epopeje mezi Prahou a vnukem Alfonse Muchy měl stačit. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který zamítl žádost pražského magistrátu o prodloužení lhůty na mimosoudní dohodu s rodinou Muchových. 

"Bohužel se potvrdily mé obavy, také jsem byl jediný, kdo na zastupitelstvu varoval před tím, že soud nemusí tu lhůtu prodloužit," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Předběžná dohoda o mimosoudním řešení měla spočívat v tom, že se strany dohodnou na umístění obrazů v připravovaném projektu Savarin. Roční lhůta ale počátkem letošního března vypršela a k dohodě dosud nedošlo. Soud tedy bude v červenci pokračovat a o vlastnictví epopeje by mohl definitivně rozhodnout. Do té doby se ale magistrát podle náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila bude snažit s malířovým příbuzným Johnem Muchou domluvit.

"My se současně snažíme i v krátké době, kterou máme, dohodnout se s rodinou dědiců Alfonse Muchy. Byl bych špatný radní pro kulturu, kdybych s nimi nekomunikoval, ale když dovolíte, tak teď nebudu sdělovat detaily, protože ta jednání probíhají. Na konci snad bude dohoda," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Šance na dohodu s rodinou Muchových je podle Pospíšila do vynesení rozsudku. Odvolací soud o vlastnictví Slovanské epopeje bude pokračovat 15. června. Pokud by k dohodě mezi Prahou a Muchovými došlo, v hledáčku má vedení metropole několik míst, kde by soubor děl mohl být vystaven.

"Stále se debatuje palác Savarin, který ale ještě není povolen, je tedy otázka, zda ten objekt bude vůbec postaven. Jsou zde nabídky ze strany Branických ledáren, majitelů bývalého kláštera Zbraslav, pak určité prostory Pražského hradu, je zde také Výstaviště, které Praha rekonstruuje," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Významný cyklus Slovanská epopej tvoří 20 velkých pláten, která Mucha od roku 1910 maloval 18 let. Trvalé prostory pro Slovanskou epopej se v metropoli hledají od začátku minulého století. Pražští zastupitelé předloni schválili zápůjčku pláten Moravskému Krumlovu, kde budou k vidění až do roku 2026.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu