• Načítám...
>

Městskou část Praha-Újezd opět střeží tradiční májka

  • 30. dubna 2023,
  • 19:35,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Městskou část Praha - Újezd ochraňuje tradiční májka. Občané si ji společnými silami nazdobili i postavili. Zbývá už jen jediné, ochránit ji před loupeží.

Reklama

Máje, májka, mája. To je několik výrazů pro ozdobený kmen stromu, který tvoří ústřední prvek oslav jara. Tento symbol nepoužíváme pouze my v Čechách, ale téměř všechny evropské státy. V odpoledních hodinách v neděli 30. dubna se jedna májka objevila i na Újezdském náměstí.

"Jedná se o 19. ročník, ale samozřejmě tato tradice je z 90. let, která byla obnovena," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Májka symbolizuje lásku a plodnost a měla by obec ochraňovat. 

"Májka pochází z milíčovských kopců, my když jsme tam probírali ty stromové skupiny a oddělovali jsme je od keřových, tak jsme si tam nechali takový soubor stromů a teď si je hlídáme, těch stromů ubývá a je jich čím dál tím méně," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Události stavění májky přálo počasí a tak se ji zúčastnilo několik desítek občanů. Ženy a děti májku nazdobily barevnými pentlemi a muži pomohli místním hasičům ji postavit a ukotvit. Umístění májky proběhlo velmi rychle. Přibližně za 10 minut se hrdě tyčila nad Újezdem.

"Zdobit samozřejmě bude od dneška 30. dubna do 27. května, kdy máme takovou slavnost, kterou nazýváme Májová veselice a májku pokácíme a pak na té veselici vydražíme," řekl Václav Drahorád (ODS) - starosta MČ Praha-Újezd.

Kromě zdobení a stavení májky se k této tradici váže i její kradení. Tady byla za dlouhá léta odcizena prý jen jednou, tak snad i letos si ji občané ohlídají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu