• Načítám...
>

Praha plánuje proměnu Hlavního nádraží a jeho okolí

  • 22. května 2023,
  • 15:25,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha ve spolupráci se Správou železnic připravují celkovou proměnu Hlavního nádraží a jeho okolí.

Reklama

O proměně Hlavního nádraží a jeho okolí včetně magistrály, protínající centrum metropole, se na pražském magistrátu mluví už roky. Vedení hlavního města se teď se Správou železnic dohodli na jednotné koncepci tří souvisejících projektů. 

"Jedno je projekt Správy železnic a města v předpolí hlavního nádraží, druhý je úprava magistrály v gesci města a třetí je dlouhodobý projekt parku Těšnov," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Aktuálně probíhá takzvaný soutěžní dialog, který má ve složitém území zabránit případným průtahům ještě před začátkem fyzických prací. Ty se významně dotknou třeba magistrály, která na bázi jakési dálnice v současné době rozděluje centrum metropole. Z frekventované komunikace by se měl stát městský bulvár.

"My hledáme řešení, které zachová tu dopravní funkci, ale zároveň umožní pěším a chodcům, aby se mohli po té konstrukci pohybovat, aby se propojila ta magistrála s terénem, aby mohly vzniknout třeba komerční prostory podobně, jako se plánuje třeba u Negrelliho viaduktu," řekl Petr Hlaváček.

Proměnou má projít i samotné Hlavní nádraží. Především tedy jeho vstupní a odbavovací hala.

"Teď to není prostor, kde byste se cítili nějak komfortně, natož bezpečně. To znamená kompletní revitalizace včetně toho takzvaného Sherwoodu neboli Vrchlického sadů, tam by měla přibýt tramvajová zastávka přímo před odbavovací halou a celá ta odbavovací hala by měla projít výraznou rekonstrukcí," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - 1. náměstek primátora hl. m. Prahy.

Ještě před tím ale musí Správa železnic vyřešit jinou akutní záležitost. Do odbavovací haly nádraží totiž zatéká. 

"Dnes jsme proto schválili tu představu, kterou doručíme Správě železnic, která už to projektuje, jakým způsobem by bylo možné zlepšit ten přímý předprostor té Fantovy budovy, tedy historické budovy nádraží tak, aby to prostranství odpovídalo svým vzhledem významu té budově," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - 1. náměstek primátora hl. m. Prahy.

Správa železnic v rámci rekonstrukce odbavovací haly plánuje místo současného parkoviště vznik klidové zóny. Kdy by se práce měly naplno rozjet zatím vedení města ale neupřesnilo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu