• Načítám...
>

Kostel sv. Františka rozezněli mladí hudebníci

  • 30. května 2023,
  • 8:00,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze se uskutečnil 7. ročník akce ZUŠ Open pomáhá. Její výtěžek i letos putoval na podporu Dívčí katolické školy. Do jejích prostor mohli v rámci hudebního festivalu zájemci nahlédnout a také si tady zakoupit některý z výrobků místní chráněné dílny.

Reklama

Duchovní hudba především renesančních a barokních mistrů rozezněla v Praze u Karlova mostu kostel svatého Františka. Konal se tady totiž 7. ročník hudebního festivalu základních uměleckých škol Open.

"Sešli se zde žáci a pedagogové ze zhruba 10 základních uměleckých škol a také ze školy Jaroslava Ježka, která vzdělává nevidomé a můžeme se zaposlouchat do komorních orchestrů, do krásného zpěvu, varhan," řekla Irena Pohl Houkalová - ředitelka festivalu ZUŠ Open.

Akce ZUŠ Open se konala v rámci stejnojmenného celostátního festivalu. Celkem se ho letos zúčastnilo 130 tisíc dětí ze 439 základních uměleckých škol. V rámci pražského koncertu zazněla v podání žáků ze sedmi hudebních institucí díla třeba od Antonína Dvořáka, Johanna Sebastiana Bacha nebo třeba Antonia Vivaldiho. Celá akce měla ale samozřejmě především pomáhat.

"Tento dnešní večer je ve prospěch chráněné dílny Inspirace. Má dva rozměry, jednak samozřejmě i to, že můžeme sdílet umění s těmi dětmi, které provází těžký životní osud či zdravotní hendikep, je samo o sobě už krásný dar pro ně i pro nás a z druhé strany bychom rádi otevřeli i štědré ruce," řekla Irena Pohl Houkalová - ředitelka festivalu ZUŠ Open.

Chráněná dílna Inspirace funguje pod záštitou Dívčí katolické školy. A právě do jejích prostor mohli návštěvníci po skončení koncertu nahlédnout. 

"Vzděláváme dívky, které jsou většinou z ne úplně ideálního prostředí rodinného, to znamená z neúplných rodin, z diagnostických ústavů, dětských domovů a potom zde máme dívky, které mají poměrně těžké zdravotní hendikepy, kombinace mentální hendikep s tělesným hendikepem, takže když to dám takhle do kupy, tak máme dva učební obory," řekla Lucie Velkoborská - ředitelka Dívčí katolické školy.

"Myslím, že tato škola obzvlášť je příkladem toho, že podporuje opravdu i ty sociálně a zdravotně nejslabší, mám pocit, že spousta dívek, kdyby neměla tu šanci studovat tady, tak by skutečně možná skončila na ulici a je neuvěřitelným počinem zdejšího týmu paní ředitelky, že se těch našich holek ujímají i po škole," řekla Mariana Čapková (Praha 6 Sobě) - předsedkyně Výboru pro sport a volný čas ZHMP.

V prostorách Katolické dívčí školy pak na návštěvníky čekalo i malé občerstvení a výrobky z chráněné dílny, které si na místě mohli zakoupit a přispět tak na podporu školy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu