• Načítám...
>

Městský holubník pomáhá regulovat počty ptáků

  • 1. června 2023,
  • 14:23,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Vedení hlavního města se rozhodlo bojovat s přemnoženými holubi. V Praze poblíž Magistrátu hl. města Prahy už téměř rok funguje městský holubník, který by měl pomoci snížit holubí populaci. Kolik holubů se zde už zabydlelo a jak probíhá péče o takový holubník vám prozradí naše reportáž.

Reklama

Naše hlavní město vyhlásilo válku holubům šetrným způsobem. Městský holubník v Praze 1 poskytuje těmto ptákům ideální podmínky ke hnízdění, čímž vzniká možnost regulovat jejich populaci a snižovat jejich výskyt na nežádoucích místech.

"K regulaci dochází tím, že se mění vajíčka, které holubi snesou a vymění se za umělé podkladky s tím, že holub vždy snese dvě vejce a vyměňují se obě ta vajíčka," řekla Kateřina Brabencová - spolupracovnice Lesů hl. m. Prahy.

Hejno holubů se díky odebírání jejich vajec nebude zvětšovat a z dlouhodobého hlediska budou holubi ubývat.

"Holubi mohou hnízdit v zimním období, protože se přizpůsobili tomu prostředí tady a když je třeba někdo v zimě krmí, tak když mají dostatek potravy, tak jsou schopni zahnízdit i v tom zimním období," řekla Kateřina Brabencová - spolupracovnice Lesů hl. m. Prahy.

Holub měšťák nebo věžák, jak se jim běžně říká, pochází původně z holuba skalního, který byl člověkem domestikován a až následně opět zdivočel. To je hlavní důvod, proč holub není schopen v zimním období sehnat dostatek potravy a proto je na člověku závislý. Mezi jejich nejoblíbenější místa patří okenní parapety a fasády památek v rušných částech města, kde se vyskytuje mnoho zbytků jídla a odpadky. 

"Přirozená strava jsou semena různých druhů trav, jiných rostlin, ta strava v městském prostředí není už tak přirozená, jak by měla být pro ty holuby," řekla Veronika Kraslová - vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Holubník tady poblíž Mariánského náměstí stojí jeden rok. První přistěhovalci tu byli během pár dní, ale k pořádnému osídlení zpravidla dochází do dvou let. V současné době holubník využívá 50 holubů a jeho kapacita je 150.

"Starost o ten holubník nyní probíhá způsobem, že se obden kontroluje, kontroluje se čistota vody, stav vody, přidává se krmení a každou tu návštěvu se dělá úklid," řekla Veronika Kraslová - vedoucí Záchranné stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

V zahraničí městské holubníky fungují už řadu let. Tento způsob regulace hojně využívá například Německo, Nizozemsko či Rakousko. U nás jsou běžnější stále ty drastičtější metody. 

"Deratizace, s tím, že se ti holubi odchytávají na plochých střechách domů do odchytových klecí a následně jsou usmrcení plynem. Pak se používají ještě biologické ochrany budov, jakoby plašení nějakými dravci," řekla Kateřina Brabencová - spolupracovnice Lesů hl. m. Prahy.

Městský holubník byl vybudován z podnětu Magistrátu hl. m. Prahy a náklady na něj činily 142 000 korun. Jeho provoz zajišťuje Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu