• Načítám...
>

Zoo Praha představila novinky na poli ohrožených druhů

  • 31. května 2023,
  • 9:18,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V Zoo Praha představili novinky. Jedná se o návrat koní Převalského do Kazachstánu i na východ Mongolska, ochrana goril či luskounů v rámci projektu Toulavý autobus, vypouštění supů mrchožravých na Balkáně nebo reintrodukce téměř vyhynulého karase obecného do českých vod.

Reklama

Pražská zoologická zahrada dnes není jen atraktivním turistickým cílem, ale také institucí, která dlouhodobě usiluje o záchranu ohrožených druhů zvířat. Vede plemenné knihy 14 druhů živočichů a podílí se na projektech ochrany volně žijících populací. 

"Asi nejznámější z těch našich projektů souvisí s koňmi Převalského, jednak to je návrat převaláků do Mongolska, tam chystáme projekt na východě, ale teď nově jsme uzavřeli smlouvu s Kazachstánem, že se i tam, kde se dřív také vyskytovali, vrátí. Já si myslím, že dokonce už příští rok by mohl být první transport těch koní do Kazachstánu, přičemž máme radost z toho, že záštitu nad tímto projektem převzal pan premiér Petr Fiala," řekl Miroslav Bobek, ředitel, Zoo Praha.

Další novinkou je zvýšený příspěvek z každé zakoupené vstupenky putující na in situ projekty z 5 na 8 korun. Tento návrh schválila letos v květnu Rada hlavního města Prahy.

"My jsme opravdu začínali před x lety na jedné koruně a postupně drobnými částkami se to zvyšuje a teď ty náklady samozřejmě obecně rostou, takže rada přistoupila k tomu návrhu, který dal pan ředitel zoologické, že by to z pěti na osm stouplo a prošlo to úplně bez problému. Samozřejmě zvýšení vstupného je zvýšení vstupného, ale když část jde na tyhle projekty na ty ohrožené druhy, tak si myslím, že je to něco moc pěkného a nesetkala jsem se s tím, že by s tím měl někdo jakýkoliv problém," řekla Jana Komrsková (Pirátská strana), náměstkyně primátora, Magistrát hl. m. Prah.

"Jinak jsme tady představili těch projektů celou škálu, máme je de facto na pěti kontinentech a buď je děláme sami, nebo se na nich podílíme odborně a nebo na ně přispíváme finančně. Je to škála živočichů, počínaje tady karasy obecnými, které pomáháme vracet do českých vod přes volavky císařské, nádherné volavky v Bhútánu a gaviály až po gorily v té střední Africe, na ty se hodně orientujeme," řekl Miroslav Bobek, ředitel, Zoo Praha.

Pražská zoologická je proto vděčna za každou podporu ze strany veřejnosti, a to již pouhou návštěvou a zakoupením vstupenky, pořízením reklamních předmětů a nebo také příspěvkem na sbírkové konto Pomáháme jim přežít. O tom, jak pomoci, se nejvíce dočtete na webu Zoo Praha.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu