• Načítám...
>

Pražští radní schválili rozpočet metropole na rok 2024

  • 27. listopadu 2023,
  • 16:24,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha má první průběžný návrh rozpočtu na rok 2024. Hospodařit by podle něj město v příštím roce mohlo s příjmy zhruba 105, 8 miliardy korun a výdaji 109, 4 miliardy, což je meziročně víc. Nejvíc peněz má jít na dopravu. Návrh rozpočtu představili radní hlavního města na tiskové konferenci.

Reklama

Hlavní město by podle prvního průběžného návrhu rozpočtu na příští rok mohlo hospodařit s příjmy zhruba 105, 8 miliardy korun a výdaji 109, 4 miliardy. A to je meziročně víc. Rozdíl příjmů a výdajů vyrovnají peníze z vlastních zdrojů města z minulých let.

,,My jsme vyrovnali příjmovou i výdajovou stranu, jsme na 109 a půl miliardách celkového objemu s tím, že na to vyrovnání jsme použili 3,6 miliardy peněz letošních, což je dáno zejména tím, že některé finanční akce se posouvají do roku 2024," řekl radní hl. m. Prahy, Zdeněk Kovářík (ODS).

Běžné provozní výdaje dosáhnou asi 88,1 miliardy korun. V nich město vydá nejvíc na dopravu. Konkrétně 28,67 miliardy.

,,Metro D, mosty, čili Dvorecký most, Libeňský most, vozovna Hloubětín, což jsou takové ty nejvýznamnější velké dopravní stavby nebo nejvýznamnější části v příštím roce. Dále významnější stavby dlouhodobě, zahájíme výstavbu terminálu smíchovského," upřesnil Kovářík.

Druhou nejnákladnější rozpočtovou kapitolou bude školství se 27, 51 miliardami korun. Přes pět miliard pak půjde do zdravotnictví a sociální oblasti. Více peněz se pak dočkají také pražské městské části.

,,Samozřejmě významné je, že jsme navýšili vztahy s městskými částmi, kde jsme to zdvihli o více než 15 % a městské části dostávají finanční prostředky o 1,3 milionu vyšší než měly v letošním roce," dodal pražský radní Zdeněk Kovářík.

V příjmech získá město v příštím roce 74, 65 miliardy korun z daní a necelých 2, 9 miliardy z nedaňových příjmů. Takzvané transfery, tedy peníze od státu, dosáhnou přibližně 28, 23 miliardy. Oproti rozpočtu na letošní rok je tak celková suma příjmů meziročně zhruba o 6, 15 miliardy vyšší. Návrh rozpočtu teď projednají výbory zastupitelstva a 14. prosince ho na svém posledním letošním zasedání prodiskutují pražští zastupitelé.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu