• Načítám...
>

Zoo Praha v červnu pošle koně Převalského do Kazachstánu

  • 6. března 2024,
  • 10:20,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražská zoo pokračuje v reintrodukci koně Převalského ve volné přírodě. Letos je opět ve spolupráci s armádou České republiky vyšle do Kazachstánu. Tři hřebce a pět klisen poputují z pražské a berlínské zoo do vybrané oblasti stepí Altyn Dala jižně od Kostanaj. Čtyři zvířata z Prahy do středoasijské země přepraví armádní letouny CASA. Z kbelského letiště s koňmi vyrazí 3. června.

Reklama

Pražská zoo pokračuje v návratu koně Převalského do volné přírody. Letos tak zahrada spolu s berlínskou zoo vyšlou celkem tři hřebce a pět klisen do Kazachstánu. Čtyři zvířata z Prahy do země přepraví armádní letouny CASA. Z kbelského letiště se odlepí 3. června.

"Když se na nás obrátil Kazachstán, jestli bychom se neangažovali v reintrodukci koní Převalského do Kazachstánu, tak jsme to uvítali. Zvolili jsme oblast Altyn Dala, což znamená zlatá step ve středním Kazachstánu a právě tam budou směřovat naše transporty koní Převalského odtud z Evropy," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

V následujících pěti letech by se pak do Kazachstánu mělo přepravit celkem 40 koní z různých evropských chovů. Čtyřnozí kandidáti musí být mladí a ideálně bez příbuzenských vztahů.

"Vybíráme koně, kteří pochází z co nejvíce různých zdrojů, tak abychom spojili různé genetické linie, snažíme se tam vozit koně co nejmladší, ať už tedy z toho důvodu, aby před sebou měli dlouhý život a mohli se tam dlouho množit, tak i z toho důvodu, že mladí jedinci mezi 2 - 5 roky věku jsou nejlépe schopní se přizpůsobit velké změně," řekla Barbora Dobiášová - vedoucí programu a kurátorka kopytníků Zoo Praha.

I proto jsou koňští kandidáti sváženi do aklimatizačního centra v Dolním Dobřejově, kde jsou podmínky drsnější než v lidské péči pražské zoo.

"Je tam větší chlad, bývá tam sněhová pokrývka déle v zimě, takže už tím způsobem mají trošku takovou předpřípravu a samozřejmě potom děláme průběžně veterinární kontroly zvířat, odebíráme krevní vzorky, abychom zjistili, v jaké kondici ta zvířata jsou," řekla Barbora Dobiášová - vedoucí programu a kurátorka kopytníků Zoo Praha.

Nejvhodnější zvířata pak odborníci vyberou až 3. června ráno, tedy v den odletu. Ten potrvá několik hodin a bude mít hned dvě mezipřistání.

"Jedna CASA odletí den předem do Berlína, aby si posádka mohla odpočinout a potom bude startovat z Berlína, ta druhá bude startovat ten samý den z Prahy, poletí do Istanbulu pro natankování, dále poletí do Baku, kde také natankují, bude výměna posádek a dále poletí přímo do Kazachstánu a pokud bude dobré počasí, tak přistanou přímo na té ploše v Arkalyku," řekl Jaroslav Falta - velitel 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely.

Podobný projekt připravuje pražská zoologická zahrada pro Údolí klášterů ve východním Mongolsku. Tam by minimálně 50 nových koní mělo zlepšit genetickou rozmanitost místní populace těchto zvířat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu