• Načítám...
>

Praha je v půlce rekonstrukce Průmyslového paláce

  • 6. března 2024,
  • 18:26,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V říjnu roku 2008 pohltily prostory Průmyslového paláce na pražském Výstavišti plameny a zničily jeho celé levé křídlo. Aktuálně na Výstavišti už dva roky probíhají čilé stavební práce, které mají objekt vrátit do původního stavu, ale zároveň prostory zmodernizují a připraví na potřeby 21. století. Paradoxně díky požáru vzniknou například nové prostory v podzemí a budova získá špičkové zázemí a vybavení. Přes počáteční komplikace to nyní vypadá, že projekt je z nejhoršího venku a pokud vše půjde podle plánů, hotovo by mělo být zhruba za dva roky.

Reklama

Prostory pražského Výstaviště, které 16. října roku 2008 zachvátily plameny a zničily levé křídlo Průmyslového paláce, se aktuálně usilovně renovují, aby po obnově získaly původní podobu, ale s plně zmodernizovaným zázemím odpovídajícím současným požadavkům. Rekonstrukce trvá už dva roky a trvat by měla minimálně ještě další dva. 

„Aktuálně jsou dokončeny všechny výkopové práce, je vybudovaný suterén pod levým křídlem o hloubce pěti metrů, za pravým křídlem byla vykopána jáma pro vzduchotechniku a technické zázemí, také byla navrácena většina vitráží, letos se budou navracet vitráže do střední části haly a zároveň letos bude navrácena i hodinová věž,“ vyjmenovává radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Oproti původním předpokladům se sice ukázaly určité komplikace, ale s tím se u takovéto rekonstrukce musí počítat. Jde přeci jenom o stavbu z konce 19. století, která byla posléze různě přistavována. 

„Přeci jenom jde o kulturní památku a projektanti zároveň nešli do střev úplně všech částí té budovy, takže například na pravém křídle se ukázaly komplikace u takzvané Smetanovy vestavby, což je vlastně pokrývka stropu. Tam, když se to odkrylo, tak se ukázalo, že ten stav je mnohem horší, než se předpokládalo,“ doplňuje radní hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Dokončením rekonstrukce získá Praha unikátní prostory nejen v Česku, ale i v celém evropském kontextu. Jde o halu s obrovskou kapacitou, která bude propojena s nově zrekonstruovanými Křižíkovými pavilony, kam bude možné z Průmyslového paláce přejít suchou nohou. Ideální pro pořádání veletrhů a konferencí.

„Ten palác bude rozhodně sloužit zejména jako eventový prostor, to znamená kongresy, konference nebo festivaly typu Evolution, Svět knihy nebo Designblok. Domníváme se, že ta doba těch velkých strojírenských veletrhů už je dneska trochu passé a lidé jdou hlavně po zážitku, to znamená, že musíte přinést nějakou kombinaci poučení, vzdělání a toho zážitku, který si přímo na místě bude možné vyzkoušet,“ uzavírá předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Už nyní je ostatně o domlouvání akcí v Průmyslovém paláci obrovský zájem a to ještě minimálně dva roky zbývají do toho, než tam bude vůbec možné cokoli pořádat. Samotné Výstaviště ale ani teď nudou určitě nespí, nyní tam například probíhá oblíbená Matějská pouť a bohatý program bude trvat až do října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu