• Načítám...
>

Expozice připomíná výsadkáře z operace Anthropoid

  • 6. března 2024,
  • 19:31,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Osudy československých výsadkářů Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše připomíná expozice Národního památníku hrdinů heydrichiády v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Po úspěšném splnění operace Anthropoid, jejímž cílem byl atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, se výsadkáři ukryli v kryptě kostela, kde pobývali tři týdny. Až na základě udání od výsadkářského parťáka Karla Čurdy se o nich dozvědělo gestapo. Po sedmihodinové přestřelce nakonec skupina parašutistů podlehla. Jejich hrdinský čin se ale navždy nesmazatelně vepsal do československých dějin.

Reklama

Druhou světovou válku zásadně ovlivnila mimo jiné operace Anthropoid, pod kterou byli podepsání českoslovenští výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Jejím cílem byl atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Po úspěšném splnění mise uspořádali nacisté na parašutisty hon. Ti se tři týdny skrývali v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici. Po vyzrazení úkrytu čelili obrovské přesile. Místo, aby skončili jako zajatci a byli podrobeni mučení, raději si vzali život sami. Jejich osudy nyní připomíná expozice v rámci Národního památníku hrdinů heydrichiády. 

"Expozice se skládá ze dvou částí, jednak je to tento prostor, který je pietní, je v co největší možné míře zachovaný v tom původním stavu a část, která byla nově zbudovaná v 90. letech, která před tou samotnou kryptou, obsahuje nějakou historickou expozici a takové základní uvedení do celé té problematiky operace Anthropoid," řekl Zdeněk Špitálník - vojenský historický ústav.

Návštěvníci se během prohlídky seznámí se samotným pozadím operace Anthropoid. Samotná prohlídka je ale spíše pietnější pro dokreslení atmosféry a představy, jak tehdy dramatické momenty dvojice parašutistů musela prožívat. 

"Je nutné si uvědomit, že tady byl mnohem větší chlad a tma, takže ty podmínky nebyly úplně ideální, ale díky nezištné pomoci spolupracovníků z řad domácího odboje se jim dostávalo nejrůznější pomoci a pochopitelně tedy i díky členům české pravoslavné církve, kteří je zde ukrývali," řekl Zdeněk Špitálník - vojenský historický ústav.

Dnešní národní hrdinové byli prakticky v pasti. Přitom paradoxně teoretické možnosti úniku existovaly. 

"Díky nedávnému výzkumu se zjistilo, že skutečně tady nějaká možnost úniku teoreticky být mohla, ale určitě to vyžadovalo mnohem více času. Zřejmě se i parašutisté snažili prokopat do kanalizace, začátek práce je tady patrný pod okénkem do krypty, nicméně se nejednalo o úkryt, který by jim měl sloužit na delší dobu, ale spíše jako přechodný," řekl Zdeněk Špitálník - vojenský historický ústav.

Dnes už v kryptě naleznete jen prázdné tumby, kam se původně ukládaly ostatky kněží a také sedm bust parašutistů, kteří v kostele bojovali. Čtyři přímo v kryptě a tři nahoře v kostele. Součástí jsou i jejich stručné životopisy.

"Pak jsou tady takové stavební zajímavosti, tedy okénko, kterým parašutisté vstupovali, větší otvor, kterým bojovali i s německými vojáky, kteří stáli venku a schodiště, kterým nakonec němečtí vojáci vstoupili do tohoto prostoru," řekl Zdeněk Špitálník - vojenský historický ústav.

Během sedmihodinového boje s německými jednotkami zahynuli všichni parašutisté buď vlastní rukou nebo na následky vážných zranění. Přestože oba příslušníci výsadku zahynuli, byla mise považována za úspěšnou, neboť zadaný úkol byl v plném rozsahu splněn. Teror v reakci na atentát přinesl tisíc pět set popravených Čechů, mimo jiné nacisté vypálili obce Lidice a Ležáky a postupně zavraždili v koncentračním táboře Mauthausen celkem 294 nejbližších spolupracovníků parašutistů z řad českého odboje. Nicméně i díky tomuto činu bylo poválečné Československo uznáno mezi vítězi. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu