• Načítám...
>

Muzeum paměti XX. století získá 21 milionů od Prahy

  • 22. března 2024,
  • 14:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražský magistrát přidělí Muzeu paměti XX. století pro letošní rok dotaci 21 milionů korun, meziročně zhruba stejně. Peníze mají být nejen na fungování muzea, ale také na pořádání výstav, diskusí či konferencí nebo vydávání knih. Návrh schválili zastupitelé na svém březnovém zasedání.

Reklama

21 milionů korun dá Praha na podporu provozu Muzea XX. století. Peníze mají pokrýt chod muzea, ale zajistit také pořádání výstav, diskusí, konferencí nebo vydávání knih. 

,,Je tam řada výstav, publikací, děláme velký filmový festival, kde je zhruba asi 40 filmů. To hlavní, co náš čeká, je příprava stálé expozice v Domě pážat, kde má být naše sídlo. Budeme tam připomínat celou řadu postav, které sehrály důležitou roli ve 20. století. Chceme se soustředit na postavy, které také vzdorovaly totalitním systémům," řekl historik a současně také ředitel Muzea paměti XX. století.

,,Toto všechno vytváří dneska náplň činnosti muzea, protože totalitní režimy nejsou nikdy mrtvé a vidíme, co se děje třeba na Ukrajině a jinde v Rusku, tak je třeba tragédii totalitních režimů permanentně připomínat a k tomu právě činnost muzea slouží," doplnil náměstek pražského primátora Jiří Pospíšil (TOP 09).

A to už od roku 2019, kdy ho Praha založila jako takzvaný zapsaný ústav. To je také důvod, proč musí jeho chod financovat město z vlastního rozpočtu. Opoziční zastupitel Václav Bílek tak během březnového zasedání navrhoval muzeum provozovat jako příspěvkovou organizaci. Na kameru se k tomu ale odmítl vyjádřit. Z případné transformace právní osoby muzea ale nakonec sešlo.

,,Občany zajímá, co to muzeum dělá, jaké vzdělávací projekty, výstavy a tak dále připravuje, a to je důvod, proč nepolemizuji s tím, že by muzeum mohlo mít jinou právní formu, tak jsem rád, že to zastupitelé mně neuložili jako úkol," reagoval Pospíšil.

Aktuálně rekonstruovaný Dům pážat na Hradčanech, který se má stát sídlem muzea, by měl pro návštěvníky otevřít expozice na jaře 2025.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu