• Načítám...
>

Zoo Praha jako jediná na světě chová morčáky paranské

  • 23. března 2024,
  • 22:16,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Vrcholem zahájení sezony v pražské zoo bylo, když v Ptačích mokřadech byli veřejnosti představeni morčáci paranští - kriticky ohrožené rybožravé kachny. Ty je mimo Brazílii možné spatřit nově také v Zoo Praha.

Reklama

Zoo Praha má nejvzácnější kachny světa. Morčáky paranské. V rámci zahájení 93. sezony je představilo vedení pražské zoo návštěvníkům i novinářům. Tento druh byl v polovině minulého století považován za vyhynulý. 

"Pro mě je to něco na úrovni Yettiho a UFO v té době, když jsem byl teenager a snažil jsem se získat nějaké informace o ptácích, takže nám se díky dlouhodobé spolupráci s brazilskou zoologickou zahradou, ale i s brazilskými ochranářskými organizacemi podařilo získat tyto morčáky, protože jsme dlouhodobě spolupracovali v chovu i jiných druhů ptáků," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků.

Pražská zoo je jediná zoologická zahrada na světě, která morčáky chová mimo jejich domovinu. 

"Díky výsledkům v chovu ptáků, kterých jsme dosáhli v minulosti a které se staly věhlasné i nad rámec Evropy, jsme byli vybráni, že bychom byli dobří první příjemci v Evropě, kde by se mohl založit ten chov a dál pokračovat a rozšiřovat se v Evropě. Jsme první na světě, kdo kdy obdržel morčáky paranské ze své domoviny," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků.

"Podle nás je role moderní zoologické zahrady pomáhat ohroženým druhům v místě jejich přirozeného výskytu a právě morčáky paranské v Brazílii podporujeme už řadu let. Tyto zvláštní kachny, morčáky paranské, lidé najdou v expozičním celku Ptačí mokřady hned vedle člunozobců," řekl Filip Mašek - tiskový mluvčí Zoo Praha.

Právě tady můžete vidět, jak si nejvzácnější kachny světa rády pochutnávají na vodním hmyzu, zvykly si také na granulované krmení a zároveň jsou velmi rybožravé. 

"Jsou to různé druhy malých sladkovodních rybek do velikosti zhruba 6 - 8 centimetrů, je to velká pestrost, jsou to u nás plotičky, střevličky a další druhy," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků.

Morčáci jsou kromě výživné stravy závislí také na velmi kvalitní a čisté vodě. 

"Máme filtraci udělanou speciálně pro ty morčáky, aby se nám vyměnil obsah toho bazénu několikrát za den a je to samostatná větev filtrace, není propojená s ostatními nádržemi tady v Ptačích mokřadech," řekl Antonín Vaidl - kurátor chovu ptáků.

O morčácích se zatím ví pramálo. Ale jedno je jisté, dožívají se až dvaceti let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu