• Načítám...
>

Nová výstava představuje hokej a bruslení v obrazech

  • 26. dubna 2024,
  • 22:57,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Fenoménu hokeje a bruslení ve výtvarném umění se věnuje nová výstava Národní galerie Praha, která pro návštěvníky otevírá Palác Kinských na Staroměstském náměstí. Výstava představí téměř sto prací napříč různými výtvarnými technikami a médii z českých institucionálních i soukromých sbírek. K vidění budou od 26. dubna do 27. října jak malby starých mistrů, tak díla současných českých tvůrců.

Reklama

Jak se z lidové zábavy stane umělecké dílo? Národní galerie Praha prostřednictvím neobvyklé výstavy “Na led!” ukazuje, jak se bruslení a hokej, v Čechách tolik milovaný sport, v postupujícím čase odráželi v umění. Jak staří mistři i současní umělci zachytili emoce, zábavu a život spojené s těmito sporty. Výstava ukazuje fenomén z nového úhlu pohledu a snaží se přinést publiku něco, co ještě k vidění nebylo.

"Jsme velmi rádi, že se nám to povedlo, protože to bylo z naší kolekce, jak té vypůjčené, některé byly nachystané na výstavu přes platformu Sport in Art. To vše poukazuje na to, že to téma je velmi důležité a kdybych to měla srovnat s Polskem, tak to není vůbec srovnatelné, protože tím Češi žijí a je to vidět i v umění," řekla Alicja Knast - ředitelka Národní galerie Praha.

Tomuto tématu byla přitom pozornost dosud věnována pouze okrajově. Národní galerie Praha ho poprvé uchopila a komplexně představila v průřezu historií od 16. století až po současné umění. Za kolébku současné podoby hokeje sice bývá považována Kanada, ale počátky bruslení a svým způsobem i hokeje patří pro změnu Nizozemsku. Vrátit bychom se museli do 17. století.

"Odtud pochází i ty nejranější obrazy, které tady vystavujeme, protože zdejší umělci už tehdy zachycovali ten život na ledě, který byl samozřejmě součástí každodenního života na těch zamrzlých kanálech, na řekách, součástí dopravy, i hry a nějaké společenské zábavy," řekla Anna Strnadlová - kurátorka výstavy.

Hokej se z toho stal až posléze. Oficiálně se začal hrát až na konci 19. století. V Česku vzniká v roce 1908 Český hokejový svaz. V umění se odráží ještě o něco později, intenzivněji až ve 40. a 50. letech. A právě na české sbírky se primárně zaměřuje i aktuální výstava "Na led!", která zobrazuje i největší úspěchy českého hokeje.

"V poslední části výstavy, které se říká Studio, jsme některá okna vyložili fotkami, na kterých jsou vidět ty oslavy po Naganu v roce 1998 právě tady na Staroměstském náměstí, některá okna zůstala otevřena a zůstal uchován ten poměrně unikátní výhled na to Staroměstské náměstí," řekla Anna Strnadlová - kurátorka výstavy.

Na výstavě je k vidění celá řada zajímavých děl, chybět nemůžou samozřejmě legendy z Nagana, stále aktivní útočník Jaromír Jágr a tehdy jeden z nejlepších gólmanů světa Dominik Hašek, ale ani trenér zlaté naganské party Ivan Hlinka, kdy je na výstavě vidět jeho obraz Smutný klaun z poloviny 80. let. 

"Ivan Hlinka se ve volném čase věnoval malířské tvorbě a máme tady právě ze soukromé kolekce tento obraz, který zobrazuje ten úděl hokejisty, který tím, že si po zápase svlékne ten dres, ze sebe shazuje nějakou masku, nějakou roli a vystupuje z ní a stává se svým způsobem opuštěným člověkem v té společnosti," řekl Anna Strnadlová - kurátorka výstavy.

Výstavu, která se odehrává na ikonickém místě Staroměstského náměstí, kde se prožívaly a slavily největší novodobé úspěchy českého hokeje, můžete navštívit až do 27. října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu