• Načítám...
>

Nová kniha přináší pohled na Karlův most zblízka

  • Dnes,
  • 18:05,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Ikonografie Karlova mostu je nová kniha, která nabídne detailně pohled na sochy Karlova mostu. Málokdo totiž ví, co přesně některé sochy představují a kdo a proč je nechal na most zasadit. Autoři Jan Royt a Vojtěch Pokorný teď nabízejí precizní vysvětlení. Nová publikace má za sebou křest v Muzeu Karlova mostu.

Reklama

Karlův most je osazený mnoha sochami a dalšími prvky, kolem kterých denně projdou tisíce lidí. Většinou se dozvědí klasické, hojně rozšířené povídačky, které jsou s nimi spjaté a pak už stačí se některé ze soch dotknout a něco si přát a je hotovo. Ovšem pravda je mnohem zajímavější a barvitější. Dokazuje to zbrusu nová kniha Ikonografie Karlova mostu. Autoři Jan Royt a Vojtěch Pokorný přinášejí detailní pohled do historie a popisu všech mostních soch.

"Hlavně popisujeme ikonografií té sochy, co představuje, jaká je symbolika, protože řada i dobrých knih o Karlově mostě se spíše věnuje té umělecké výzdobě toho mostu, nikoli těm významům těch jednotlivých soch a těch vztahů," řekl Jan Royt, historik umění.

Knihu slavnostně pokřtili v Muzeu Karlova mostu. Seznámíme se v ní s kompletním vyobrazením soch současných, minulých i těch nakonec nerealizovaných. Uměleckou stránku samozřejmě doplňuje historický pohled. Autoři zároveň uvádějí na pravou míru řadu mýtů o Karlově mostě a posvítili si i na osazení obou mostních bran.

"V posledních 70 letech vychází jen taková průvodcovská literatura, která jen recykluje známá fakta, nevěnuje se té původní sochařské výzdobě Karlova mostu jako my, já jsem tomu dal takovou historickou část, všechno je to tam historicky popsáno, jak to šlo po sobě až dodnes," řekl Vojtěch Pokorný, filosof, předseda Svatojánského spolku.

Publikaci doplňují fotografie, mnohdy velmi cenné, protože bylo potřeba je vylovit z archivu, a to i osobního.

"Že byste si v tento okamžik řekl, že během roku udělám knihu o Karlově mostě, tak nenajdete okamžik, abyste ho měl osazen všemi sochami, aspoň ne v těchto dobách, kdy se restauruje," řekl Martin Frouz, fotograf.

"Takže jste se díval do minulosti? Hledal jste je?"

"Já jsem byl i oficiální fotograf opravy Karlova mostu v těch letech 2007 - 2011 a už i předtím, takže zhruba ten most fotím od roku 2003/2004. V několika případech, a nebylo jich málo, jsme byli nuceni jít do archivů a využít ty záběry až 20 let staré," řekl Martin Frouz, fotograf.

Kniha má sice parametry vědecké publikace a obsahuje rozsáhlý poznámkový aparát, autoři ale kladli důraz na to, aby byla napsaná přístupnou formou tak, aby se v ní velmi dobře orientovali i čtenáři, kteří se s problematikou chtějí teprve seznámit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu