• Načítám...
>

Výstava Neklidná figura ukazuje české sochy

  • 5. května 2016,
  • 15:30,
  • PRAHA,
  • Barbora Měkotová

Galerie hlavního města Prahy připravila rozsáhlou a významnou výstavu. Po dlouhé době se totiž vrátila k sochařství a to konkrétně k době, kdy byla tato umělecká disciplína na vrcholu.

Reklama

Milovníci umění by měli zbystřit. Výstavní prostor Městské knihovny nyní patří expozici s názvem Neklidná figura. Galerie hlavního města Prahy se tentokrát zaměřila na české sochařství.

"Významnou část tvoří díla z depozitářů Národní galerie, takže je to výjimečná příležitost opět shlédnout díla, která dlouho nebyly na světle," uvedla Magdaléna Juříková, ředitelka Galerie hl. m. Prahy. 

Úvodní chodba je takovým vystavovatelským oříškem. Autoři této výstavy zde za pomoci několika prvků vytvořili novou atmosféru.

"Tam jsme pracovali s květinami, jsou to buxusy a palmy, které skutečně tehdy na výstavách byly. Vpustili jsme tam denní světlo. Protože sochaři tam tenkrát v ateliérech denní světlo měli," uvedla Sandra Baborovská, kurátorka výstavy.

Výstava zachycuje průřez nejvýznamějšími talenty a směry z vrcholného období českého sochařství - přelomu 19. a 20. století. To byla doba, kdy se začaly projevovat moderní umělecké tendence. Sochy jsou rozmístěny podle jednotlivých názorových proudů. Význam děl pomohli autoři dokreslit právě i použitým osvětlením.

"V dalším sále, který je velmi dramaticky nasvícen, tak expresionismus, který ten výraz dotahuje do extrému. Na druhé straně je měsíční světlo, které symbolizuje impresionismus nebo naturalismus," řekla Sandra Baborovská.

Dominujícím sochařským talentem je zde osoba Václava Myslbeka. Vedle něho a dalších českých umělců expozici tvoří i díla zhraničních sochařů. Výstava je unikátní svým rozsahem a také pestrostí.

Výstava neklidná figura může vzdělávat, inspirovat i vybízet k zamyšlení.

Neklid je možná svým způsoben přítomen znova po sto letech přítoemn. Nemyslím to jenom politicky, myslím to i znovu v současném umění. Je to takový niterný pocit, který je pořád v nás a pořád je to silné téma k tomu, abychom se stále zamýšleli," doplnil Dominik Lang, architekt výstavy.

Výstava zachycující expresi v českém sochařství bude k vidění do 25. září.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu