• Načítám...
>

Slovanská epopej půjde před soud

  • 25. srpna 2016,
  • 23:02,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Pražští radní pověřili Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, aby zpracoval analýzu možného umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Výsledky radní očekávají do konce roku.

Reklama

Alfons Mucha daroval Slovanskou epopej Praze s podmínkou, že jí postaví vlastní výstavní síň. Tuto podmínku Praha dosud nesplnila.


„Já už se deset let snažím založit nějaký konstruktivní dialog s Prahou, protože já mám vizi, jak bychom mohli udělat dohromady něco speciálního. To by byla epopej, my bychom do toho dali všechen studijní materiál, ale prozatím Praha nic,“ stěžuje si John Mucha, vnuk Alfonse Muchy.

Praha zatím jen rozhodla o zapůjčení Muchových velkoformátových pláten do Číny a dalších asijských zemí. To se vnukovi Alfonse Muchy vůbec nelíbí: „Opravdu hrozí teď Epopeji ohromné nebezpečí. Já jenom doufám, že se to vyřeší tak, že Epopej zůstane tady, aby lidi přijížděli sem.“

A právě proto John Mucha podal žalobu. Žádá navrácení epopeje do dědictví, protože Praha nesplnila podmínku daru.

„Je to smutná situace, že prostě Praha mě donutila,“ povzdechl si John Mucha.

Jakmile padla žaloba, ledy se hnuly: „Můj příbuzný, Vašek Chytil, mi říkal: „Johne, cos to rozjel, teď každý chce stavět pavilon pro Epopej,“ usmívá se John Mucha.

„Dostal to za úkol IPR. Do 31. 12. by měl tu studii poskytnout a na základě těchto relevantních údajů se pak budeme rozhodovat,“ říká k tomu primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová (ANO 2011).

„Institut plánování a rozvoje teď vyhodnotí všechny ty nápady, které se za posledních dvacet let nashromáždily a nějak se to pokusíme vyhodnotit,“ dodává Vladimír Fialka, tajemník Sekce detailu města IPR hl. m. Prahy.

K soudnímu jednání má dojít v září, nebo v říjnu. Vycestování Epopeje by mohlo zabránit i předběžné opatření soudu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu