• Načítám...
>

Pražané po letech opět pijí vltavskou vodu

  • 22. září 2016,
  • 21:35,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Podolská vodárna začala po pěti letech opět dodávat Pražanům upravenou vltavskou vodu. Důvodem je oprava štolového přivaděče ze Želivky. Vodárna v Podolí totiž od roku 2002 slouží pouze jako záložní zdroj.

Reklama

Pražané po letech opět pijí vltavskou vodu. Kvůli opravám na štolovém přivaděči vody ze Želivky ve dnech 25. – 28. září. Rozdíl ale nepocítí.

Ondřej Gandžala, vedoucí Podolské vodárny uvedl: „Voda vyhovuje, splňuje požadavky a chuťově je podobná.“

I kdyby podobná nebyla, lidé by pravděpodobně stejně nic nepoznali.

„Do vodojemů, kterých je v Praze několik, přitéká voda z různých úpraven, určitě je ta voda promíchaná.“

Podolská vodárna je obdivuhodná stavba nejen svou architekturou, ale i technologií. Vcelku jednoduchou, ale velmi funkční.

„Podolská vodárna funguje jako dvoustupňová úpravna vody. První stupeň probíhá v takzvaných čeřičích, kde se upravuje voda a druhá část probíhá zde na pískové filtraci,“ vysvětlil Gandžala.

Zdálo by se, že je takového celku pro záložní roli škoda.

Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí PVK ale uvedl: „ Provoz Podolské vodárny je velice drahý, neekonomický, takže se nevyplatí tady vodu vyrábět.“

A vody má Praha zatím víc než dost.

„Máme dva hlavní zdroje, jedním je Želivka a druhým je vodárna v Káraném. Želivka zásobuje Prahu ze 75 procent, spotřeba je bezproblémová a oba dva zdroje stačí bohatě pokrýt spotřebu pražanů,“ dodal Mrázek.

Podolská vodárna v současné době dodává do vodovodní sítě osm set litrů vody za vteřinu. Naposledy byla v ostrém provozu v roce 2011, kdy byla důvodem také oprava štolového přivaděče.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu