• Načítám...
>

Praha chce profesinální bikesharing

  • 23. prosince 2016,
  • 14:09,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

V takzvaném soutěžním dialogu Dopravních podniků hl. m. Prahy se má rozhodnout o budoucí podobě bikesharingu, čili sdílení kol, v Praze. Do soutěže ale bude mluvit ještě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. K tomu se odvolal současný poskytovatel bikesharingu, společnost Rekola.

Reklama

Sdílení kol, takzvaný bikesharing, byl v Praze doposud v rukou nadšenců. Opravovali stará kola, natírali je narůžovo, a vyvíjeli aplikace, díky kterým si kolo mohl půjčit kdokoliv a kdekoliv, a zase ho na libovolném místě ponechat. Růžová repasovaná kola, takzvaná rekola, záhy získala řadu příznivců. Teď se Praha prostřednictvím tendru dopravního podniku snaží tuto službu profesionalizovat. 

"Od vítězného uchazeče očekáváme, že nám dodá 120 profesionálních stanovišť, pro minimálně 1000 jízdních kol, a od toho se odvíjejí i ty kvalifikační předpoklady," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí Dopravního podniku hl.m.Prahy. 

Takové zadání se ale společnosti Rekola nelíbí. Byla to totiž právě ona, která žádané kvalifikační předpoklady nesplnila, a tak podala stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. 

"Těch kvalifikačních kritérií, které jsme nesplňovali bylo více, a to bylo především kvůli tomu, že si myslíme, že byly diskriminačně postaveny, protože oni požadovali ten systém stanicový, a to například tím, že požadovali technika s pětiletou praxí v oboru stavby, na stavbu těch stojanů," řekl Vítek Ježek, ředitel společnosti Rekola.

Stojany rekola ale nepotřebují, tendr tedy považují, ze strany města, za vyhazování peněz. 

"Tak u těch bikesharingových stojanů je velká cena, asi třicet milionů, a to si opravdu nemyslíme, že jsou dobře investované peníze," řekl Vítek Ježek. 

Společnost Rekola je přesvědčena, že si město nemusí v tendru vybírat poskytovatele bikesharingu za peníze, když má rekola, a navíc zadarmo. Podle názoru konkurence ale společnost Rekola jen přesune náklady na uživatele bikesharingu.

"Je vždy potřeba počítat, nejen kolik to stojí město, ale kolik to stojí občany. My máme systémy v cizině, kde lidi platí 50 - 60 korun ročně, aby to mohli používat, ale ta rekola stojí 1200 korun, což je podstatně více. Podle mého názoru je to stejné. Taxikář by mohl říct, že nic nestojí pro město, takže můžeme zrušit metro, všichni můžeme jezdit taxíkem," řekl Charles Butler, zakladatel společnosti Homeport. 

Navíc systém, ve kterém nejsou stanice, nemá patrně v kopcovité Praze budoucnost. Neumožňuje totiž používání elektrokol, která se mohou dobíjet právě jen ve stanicích.

"My si myslíme, že elektrokolo je nezbytné pro Prahu, a bez stanic není možné mít elektrokolo," řekl Charles Butler. 

Společnost Rekola se naopak domnívá, že v Praze jsou všichni zdatní sportovci, a její kopce hravě zvládnou.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu