• Načítám...
>

Jízdní skupina městské policie předvedla co umí

  • 6. února 2017,
  • 17:41,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

Jako první obvod u Městské policie v Praze byla na Praze 11 zařazena do hlídek i jízdní skupina na koních, která svou činnost vykonává v lesích, lesoparcích a parcích Jižního Města. Jak jezdci i s koňmi fungují, co je hlavní náplní jejich práce a jak užiteční jsou v terénu ukazuje následující reportáž.

Reklama

Městská policie hlavního města Prahy už od roku 2007 používá při výkonu služby i jízdní skupiny. Nejčastěji se s nimi setkáte v městských parcích, lesoparcích, ať už v okrajových částech Prahy, tak i v samotném centru.

"Dneska už má jízdní skupina Městské policie Praha svou nezastupitelnou úlohu. Máme celkem 28 koní, kteří vykonávají tu svou službu na území celého hlavního města Prahy, nikoliv jen na území těch městských částí, kde byly zřízeny," řekl Eduard Šuster, ředitel Městské policie Praha.

"Hlavním důvodem proč vlastně vznikly jízdní skupiny u Městské policie hl. m. Prahy je, že Praha jako celek má plno prostor se zelení, kde jsou oddychové zóny," řekl Petr Schejbal, ředitel Obvodního ředitelství MP Praha 11.

"Je to prostě nedílná součást městské policie, protože koně se tam dostanou nejlépe, zvládnou tam projít, ne projet jako vozidlo nebo motorka. Já si myslím, že to je určitě velmi dobrá věc," řekl Libor Hadrava, radní hl. m. Prahy.

V minulosti mělo hlavní město pět jízdních skupin, které se postupně mají zregulovat na tři.

"Nechceme dále rozšiřovat počet. Máme to spočítané na 28 koní a zhruba 35 až 40 strážníků ve třech jízdních skupinách," řekl Eduard Šuster.

"Přece je pro obyvatele nebo návštěvníka Prahy daleko příznivější, když jsou tyto plochy dozorovány strážníky ze sedla koně, než aby projelo vozidlo nebo motocykl," řekl Petr Schejbal.

Na statku hlavního města, na Jižním městě, mají koně k dispozici cca tři hektary pastvin a výběhů. Před lety se zde začínalo se Starokladrubskými koňmi.

"Před dvěma lety jsme přešli na plemeno Český teplokrevník. Plný stav koní je 8, plný stav lidí je 11, v současné době je nás tu 8," řekl Luboš Thím, vedoucí jízdního oddílu OŘ Praha 11.

Radní pro bezpečnost sice nemá v plánu doplnit tamní stav jízdní policie, ale přesto neodolal a jak se tak říká, nejkrásnější pohled na svět z koňského hřbetu si náležitě vychutnal.

"Seděl jsem poprvé v koňském sedle. Nějakých těch 170 centimetrů být nad zemí, v tom sedle, ten kůň se nějak hýbe, je to prostě zážitek," řekl Libor Hadrava.

A dalším zážitkem byla i ukázka výcviku služebních koní.

"Výcvik na tento oheň se dělá z důvodu toho, když lidé třeba vypalují trávu nebo je potřeba dostat se tam, kde se neoprávněně zapalují ohně, protože za normálních okolností by se kůň k tomu ohni ani nepřiblížil," řekla Blanka Thím, instruktorka výcviku koní.

Nechyběla ani ukázka toho, jak koně reagují na hluk a prapory, stejně jako v průvodu nebo na demonstraci.

"Barely simulují překážku, kterou je potřeba například rozhrnout, aby ty koně mohli projít. Plachta, to je také výcvik do terénu. Například camping bezdomovců, visí tam různé prádlo, deky," řekla Blanka Thím.

A na policejní koně tak musí být stoprocentní spolehnutí, stejně jako na strážníky, kteří svoje povolání vykonávají s láskou.

"U jízdní skupiny jsem 2,5 roku, a znamená to pro mě asi všechno. Je to krásná práce se zvířaty, jste neustále na nohou, jste venku, je tam i část té akce, opravdu se nenudíte. Každý den je plný nových překvapení, a je to velká radost," řekla Miroslava Čermáková, strážník jízdní skupiny OŘ Praha 11.

V současnosti má hlavní město Praha téměř 30 koní sloužících jízdní policii, a bez nich už si nikdo Prahu nedovede představit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu