• Načítám...
>

Labyrint vědění má studenty různého věku

  • 8. února 2017,
  • 17:17,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Většina z nás by ve Springfieldu hledala ledacos, ale těžko matematiku. Představa žluté rodinky Simpsonových v zajetí matematických vzorců je dost vzdálená, ale, světe div se, přesto pravdivá.

Reklama

Labyrint vědění, čili univerzita prvního věku, je projektem, který těžko zaškatulkujeme. Střechu nad hlavou mu poskytla pedagogická fakulta UK. Jeho studenty jsou děti od 10 do 15 let věku, ale klidně i jejich rodiče, babičky či dědečkové. Pestrá je i nabídka témat ke studiu.

"Každý měsíc je to jiný obor, se kterým se tady setkávají, takže jednou je to čeština a literatura, jednou je to matematika, a tak dále. Je to vzdělávání a setkávání napříč generacemi a napříč tématy, a dá se říct, že je to něco jako zážitková pedagogika," řekla Tamara Bučková, zakladatelka projektu.

Taková matematika ve Springfieldu je tedy skutečným zážitkem. Člověk ani neví o čem se dozvěděl víc, zdali o matematice, nebo o slavném žlutém seriálu.

"Ono se to na první pohled nezdá, jak je možné propašovat matematiku do kresleného seriálu, ale právě proto, že tvůrci tohoto seriálu jsou převážně matematici, tak do něj trochu té matematiky vnesli," řekla Tereza Bartlová, lektorka.

A tak třeba Maggie staví z kostek vzorec Einsteinovy teorie relativity, nebo Bart řeší komplikovanou matematickou úlohu. Mimo jiné, tu lektorka zadala i svým studentům jako domácí úkol.

"Divák, který úplně matematice nerozumí, a nebo prostě ten vtip nepostřehne, tak to nevadí. Ale naopak je divák, který o matematice trochu něco ví, a ten ocení ten vtip," řekla Tereza Bartlová.

"Baví mě se dozvídat nové věci, jako tady v Labyrintu," řekl Matyáš Koukal, nejmladší student.

S příklady, se kterými tvůrci pracují v seriálu, se pracovalo i na přednášce. Matematika ve Springfieldu je vzorový příklad, jak by taková zážitková pedagogika měla vypadat. Cílem totiž není nic menšího, než zavčas naučit mladé talenty, jak vědění nejen nasát, ale hlavně aplikovat, čili využít pro život.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu