• Načítám...
>

Čeští designéři představují své nápady

  • 7. dubna 2017,
  • 9:27,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Jaro v Pasáži českého designu je název výstavy v místě inspirovaném Paříží, Berlínem a Bruselem. Tento unikátní prostor určený pro prezentaci českého soudobého designu se nachází v pasáži České národní banky a je ojedinělým architektonickým místem pro pořádání výstav nejenom renomovaných, ale i začínajících a talentovaných designérů.

Reklama

Čtvrtý ročník Prague Design Week odstartoval prezentací toho nejlepšího co český design nabízí, v pasáži ČNB. Právě tady své poslední originální nápady ukazuje veřejnosti 8 vystavovatelů.

"Nám se právě na tom líbí hodně to, že je to otevřený prostor. Tudíž sem opravdu může přijít kdokoliv, podívat se na známé návrhy českých designérů, nebo třeba firem, které s nimi spolupracují, ale navíc samozřejmě i studentů," řekla Štěpánka Zinkaizlová, ředitelka projektu Pasáž českého designu.

Prosazení myšlenky na znovuoživení kdysi krásné a slavné pasáže ČNB nebylo jednoduché.

Ještě před několika lety byla tmavá a omšelá. Lidé ji používali opravdu jen pro zkrácení cesty mezi Senovážným náměstím a Příkopy.

"My jsme se o tom částečně bavili s ČNB, takže nám v tom výrazně pomohla. Díky tomu tady mělo šanci, kromě kavárny, vzniknout návazně i nábytek. Mobiliář tady v pasáži umožňuje usednout, porozhlédnout se kolem. Dále se nabalovala ta sněhová koule toho, že když už usednete, tak aby bylo na co koukat," řekl Ondřej Kamenický, designér pasáže.

Svůj originální nápad v pasáži prezentují také dvě začínající designérky.

"Tamto vzniklo tak, že nás samotné obtěžovalo používat mikrotenové sáčky, do kterých denně nakupujeme. Je to obrovské množství jednorázového odpadu. V tom momentě jsem nad tím začala více přemýšlet," řekla Hana Němcová, jednatelka designérské firmy Infiberry.

A tak se zrodila myšlenka vyrobit jiné sáčky na potraviny. Sáčky, které budou vzdušné, barevné, pevné a dlouho vydrží. A navíc budou snadno recyklovatelné.

"Po nějakých dvou - třech letech, kdy se začne například trhat ve švech, ho vyhodíte do bioodpadu a on se plně rozloží v kompostu. Je plně kompostovatelný," řekla Tereza Dvořáková, zakladatelka designérské firmy Infiberry.

Díla českých designérů v Pasáži českého designu budou vystavena do 30. dubna. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu