• Načítám...
>

Šance na návrat pomáhá propuštěným vězňům

  • 22. dubna 2017,
  • 0:20,
  • PRAHA,
  • Redakce

Organizace Šance na návrat pořádala konferenci, která hledala řešení pro osoby propuštěné z výkonu trestu. Záštitu nad konferencí převzal Magistrát hlavního města Prahy, který poskytl pro konání konference také své prostory. Propuštění vězni mají podle organizace Šance na návrat velké problémy po ukončení trestu a obtížně se zapojují do běžného života.

Reklama

Každý si zaslouží druhou šanci. Tuto filosofii razí organizace Šance na návrat, která se stará o opuštěné vězně a snaží se je začlenit znovu do běžného života. 

,,Kromě toho, že jsou tam lidské aspekty, na pomoc návratu, psychika a tak dále, tak jsou to i důvody ekonomické," řekl Bohumil Masojídek, člen rady organizace Druhá šance.

,,Určitě bych to uvítala. Kdybych to poznala dřív, tak bych to možná měla mnohem jednoduší," řekla propuštěná trestankyně.

Lidé z organizace mají pocit, že systém pomoci lidem propuštěným z výkonu trestu má velké mezery. Vězeň je po propuštění téměř bez peněz a vyřízení dávek na živobytí trvá příliš dlouho. 

,,Musíte se zaevidovat na úřadě práce, sehnat si práci a sehnat si bydlení," řekla propuštěná trestankyně.

,,A dostane první dávku až třetí měsíc po tom zápisu. Tady je velká doba mezi propuštěním a tím, kde se může spolehnout na nějakou podporu od státu," řekl Bohumil Masojídek. 

,,Když někdo nemá rodinu, zůstane venku. Nemá žádné peníze, takže je to obrátka hned na zpět do kriminálu," řekl propuštěný vězeň. 

Vězni se tak dostávají do bludného kruhu. Nemají peníze, ani kde spát a v tomto bezútěšném stavu lehce spadnou zpět na dno. 

,,Je velká šance, že se vrátí zpět do nějaké recidivující skupiny a tam bude dál páchat trestnou činnost a dostane se zpět do koloběhu policie", řekl Bohumil Masojídek.

,,Určitě by bylo dobré, kdyby organizace mohla poskytnout ubytování, aby se měli kam vrátit," řekla propuštěná trestankyně. 

Organizace Šance na návrat žádá magistrát o přidělení objektu za symbolickou jednu korunu, kde by o vězně po ukončení výkonu trestu mohli pečovat a mohli je také ubytovat.

Lidé z Druhé šance se v budově magistrátu sešli na konferenci, kde diskutovali o možnostech a nových postupech v péči o propuštěné trestance. Zároveň díky podpoře magistrátu uspořádají sérii přednášek ve školách.

,,Budou provádět preventivní kampaně na pražským školám, aby se předešlo sociálně patologickým jevům, což znamená braní drog a kriminalitě," řekl Vít Hofman, tiskový mluvčí magistrátu hl.m. Prahy.

Organizace Šance na návrat jednala s primátorkou i radními hlavního města Prahy o dalších možnostech spolupráce.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu