• Načítám...
>

Koně Převalského čeká návrat do Mongolska

  • 1. června 2017,
  • 22:02,
  • PRAHA,
  • Jana Schillerová

Zoologická zahrada v Praze chystá v pořadí již 8 převoz koně Převalského do volné přírody v chráněné oblasti Gobi B v Mongolsku. 4 klisny se již několik měsíců připravují na svou velkou cestu v chovné stanici v Dolním Dobřejově, které toto plemeno divokého koně chovají.

Reklama

Letos je tomu již 25 let od prvního transportu koně Převalského do Mongolska. Právě Mongolsko je místem, které bylo domovem těchto divokých koní, a místem, odkud vymizeli na konci 60. let.

"Projekty začaly na konci 80. let, a až vlastně do roku 2011 podíl Zoo Praha byl, řekněme, okrajový. Od roku 2011 ty transporty už děláme sami. Od té doby jsme takovými lídry návratu divokých koní zpátky do přírody, konkrétně do přísně chráněné oblasti Gobi B v jihozápadním Mongolsku," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Zoo Praha vybrala pro letošní cestu 4 klisny. 2 pocházejí z Německa, 1 z Dánska, a poslední se narodila u nás, a je 222. hříbětem koně Převalského.

"Nejmladší je tříletá, nejstarší je osmiletá," řekla Lenka Kardová, chovatelka koní Převalského v Dolním Dobřejově.

"Celý ten transport se připravuje měsíce a měsíce předem," řekl Miroslav Bobek.

Koně, kteří jsou určeni k transportu do Mongolska, jsou v tuto chvíli v chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově ve Středočeském kraji v oblasti zvané Česká Sibiř.

"Kde to klima je extrémní, ve srovnání se zbytkem Středních Čech, a právě tady se jaksi připravují na to mongolské klima, které je samozřejmě ještě daleko extrémnější," řekl Miroslav Bobek.

"Tady se naučí žít ve větší skupině, ve větším prostoru, v tvrdších klimatických podmínkách, a někdy pastvě, protože v některých zahradách vlastně dostávají sečenou trávu, a neumějí se přirozeně pást. My je pak učíme chodit na tyhle dvorky, naučíme se je tam zavírat, oddělovat, protože při tom transportu je strašně důležitá rychlost," řekla Lenka Kardová.

"Je to velmi zajímavá myšlenka, vrátit velké kopytníky do jejich původního prostředí. Existuje podobný projekt, je to projekt spolku Česká krajina v Milovicích. Kraj tenhle projekt podporuje," řekl Ivo Šanc, radní Středočeského kraje.

K transportu koní Převalského dojde 19. června v půl 2 z Kbelského letiště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu