• Načítám...
>

Restaurátoři jsou pokračovateli velkých umělců

  • 8. července 2017,
  • 16:50,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Restaurátorů je jako šafránu. Obnovují ojedinělé architektonické skvosty nejenom naší metropole, která je bohatá na nástěnné malby, štuky a obrazy od dob románského slohu až po secesi. Své zakázky plánují na léta dopředu. Pracují ve výškách, v zimě, v kupolích klášterů a chrámů i v nesnesitelném horku. Jsou pravými pokračovateli velkých mistrů jako byl třeba Leonardo da Vinci.

Reklama

Restaurátor musí být nejenom výborným znalcem umění, ale musí mít také notnou dávku trpělivosti. Bez ní to totiž nejde.

"V restaurování nástěnných maleb je velká část spíše zednická práce než malířská nebo umělecká. Vetšinou se ten podklad musí nějak zpevnit. Často se ta malba musí odkrýt, tak se vlastně odkrývají druhotné překryvné nátěry. Pak se tmelí a teprve až v poslední fázi se řeší ta malba samotná," řekl Petr Hampl, restaurátor a malíř. 

Restaurování často probíhá na nějaké stavbě. Pracuje se na lešení v hluku a prachu, takže i když je to určitě práce krásná, nedá se o ní říct, že je čistá. Dům v Bělehradské ulici bude mít obnovenou dekorativní malbu ve vstupní schodišťové chodbě. Tato stavba pochází z roku 1885.

"Tady jsme řešili 3 druhy maleb. Jedna byla na sloupech, malba iluzivního mramorování, malba iluzivního průhledu do zahrady, kde je nějaká váza na soklu a v pozadí stromy, a stropní malba, kde je takový jednoduchý dekor, který se opakuje," řekl Petr Hampl. 

Malovaný dekor po celé chodbě má romantický nádech inspirovaný rozkvetlou florou. Jen konec chodby je v temných odstínech. Vypadá to jako záměr původního autora. 

"To je běžné zobrazování, maskaron, je to vlastně hlava fauna," řekl Petr Hampl. 

Svou práci restaurátor nesmí uspěchat a musí mít velkou dávku trpělivosti. 

"Když vidíte, že je před vámi několik metrů, které vlastně musíte po centimetru dávat dohromady, tak je to náročné. O to je pak krásnější, když se dostanete za tu nejhorší fázi toho zpevňování a tmelení, a připravíte si povrchy pro samotnou malbu," řekla Petra Hamplová, restaurátorka.

"Musí být i dost zápalu, radosti a trpělivosti, aby ta práce byla realizovatelná a splnitelná. To máme," řekla Terezie Kolářová, restaurátorka a malířka nástěnných maleb.

Chodba domu bude restaurátory dokončena do 2 měsíců. Na mnoho let se tak pro jeho obyvatele stane také nezapomenutelným uměleckým zážitkem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu