• Načítám...
>

Praha pokračuje v kultivaci venkovní reklamy

  • 14. července 2017,
  • 12:23,
  • PRAHA,
  • Jana Peterková

Rada hlavního města dnes schválila nová pravidla pro umísťování reklamy na sloupech. Již v lednu schválila, že z Pražské památkové rezervace zmizí všechny reklamní nosiče, v dalších částech Prahy budou muset nyní navíc reklamy na sloupech splnit přísnou regulaci. Pravidla připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, konzultována byla s provozovateli reklamních zařízení. Platit začnou od počátku roku 2018.

Reklama

Reklamní balast, vizuální smog, znečištění ulic reklamními nosiči na sloupech. To jsou ty nejmírnější výrazy, kterými bojovali odpůrci reklamy proti stávajícím pravidlům. A dosáhli svého. Po dlouhé době protestu už nebudou moci v některých částech Prahy viset reklamní plakáty. Vyplývá to z nových pravidel, které schválilo nové vedení města.

"První věc, že se zavedla nějaká regulace toho, jak má vypadat reklama v centru Prahy. Jak mají třeba vypadat formáty, které se věsí na sloupy veřejného osvětlení," řekl Jakub Michálek, předseda klubu.

Nová regulace zavádí povolené velikosti reklamních ploch. Reklamní nosiče na sloupech smí být široké maximálně 80 centimetrů a vysoké 120 centimetrů. V některých částech Prahy bude reklama zakázána úplně. Kromě Pražské památkové rezervace zmizí z pražských ostrovů, parků a lesoparků, náplavek a cyklostezek. Zakázána bude také v okolí křižovatek a místech, kde by bránila v rozhledu.

"Zároveň jsme v tom materiálu schválili úkoly na rozpracování další regulace, zejména u světelné reklamy a pravidel pro nízkonákladovou reklamu," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl.m.Prahy.

Pravidla říkají, jak reklamu umísťovat, aby působila méně rušivě. Zvedne se i cena reklamy politických stran během volební kampaně.

"Rada se rozhodla, že tu cenu zvýší a zavedla jednu korunu za jeden stožár na jeden den. Takže když to bude viset třeba devadesát dní před tou kampaní, tak to dělá nějakých devadesát korun na stožár," řekl Jakub Michálek.

Pravidla budou účinná od 1. ledna 2018. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu