• Načítám...
>

V Praze byla zahájena výstava Médium: figura

  • 19. července 2017,
  • 17:01,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Lidská postava, jako médium, jako prostor pro vyjádření nejrůznějších osobních a historických odkazů. To je motto nové výstavy Galerie Hlavního města Prahy, nazvané Médium figura.

Reklama

Výstava je kurátorským výběrem prací českých a slovenských umělců, kteří se zabývají tématem lidské postavy, tedy figury v současném světě. Umělecká díla se přitom neomezují pouze na klasické sochařské pojetí, protože v centru uměleckého zájmu stojí figura jako médium, tedy prostředek pro sdělení nálady a pocitu.

"Umění se posunulo dál a umělci, ačkoliv jsou mnozí z nich sochaři, tak zpracovávají figuru s přesahy do současnosti, vkládají do ní další materiály, jako digitální tisk, věnují se videu, projekcím, fotografii," řekla Sandra Baborovská, kurátorka výstavy.

Jednotícím prvkem celé výstavy je aplikace sochařské kompozice dívky s holubem Dominika Langa. V pojetí výstavy Médium: figura malá dívka se svým holubem pomáhá autorovi s instalací výstavy. Proto lze její sochu vidět v různých variacích a pozicích, až na závěr unavená usíná pod bundou autora. Lidská postava je tak představována v různých intermediálních podobách, přes audiovizuální až po klasickou sochařskou tvorbu.

"My se dlouhodobě zabýváme sochařskými výstavami a tato výstava navazuje na nedávnou výstavu Neklidná figura, která představila sochařství v té klasické podobě. Dnes se touto výstavou vracíme k situaci, která je na dnešní scéně, která je velice odlišná od těch klasických základů a chceme ukázat to rozpětí, do kterého se dnes figurální sochařství ponořilo," řekla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl.m.Prahy.

Cílem intermediální výstavy Médium: figura je vyvolat v návštěvníkovi nejen pocitový, ale i fyzický zážitek. Tuto výstavu můžete vidět v Galerii hlavního města Prahy až do 8. října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu