• Načítám...
>

Galerie hl. m. Prahy uvádí umělecké startupy

  • 26. července 2017,
  • 14:52,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Galerie hlavního města Prahy se snaží zmapovat prostředí nejmladší umělecké generace a poskytuje jí odborné vedení umělecký realizační prostor v rámci tzv. uměleckých startupů. Nejnovější takovou instalací je výstava Killed by the Light americké umělkyně Celeste Capine Hill.

Reklama

Zavražděni světlem - Killed by the Light je uměleckým pohledem na ilegální migraci na americkomexické hranici. Sama umělkyně pochází z jižní části Texasu městečka Del Rio, které leží přímo na mexické hranici.

"Název Zavražděni světlem vypovídá především o zabitých snech a nadějích imigrantů, kteří překračují hranici se Spojenými státy. Vzhledem k velmi tvrdým klimatickým podmínkám je totiž velmi vysoká pravděpodobnost, že při přechodu hranice mohou zemřít a s nimi i jejich americký sen," řekla Celeste Capine Hill, umělkyně.

"Ona o tom mluví tak, že ty předměty, které ti migranti nechávají v krajině nějakým způsobem přetvářejí tu krajinu. Jednak fyzicky a jednak v symbolické rovině," řekla Jitka Hlaváčková, kurátorka výstavy.

Svou zkušenost Celeste transformovala do objektu složeného z recyklovaného papíru na drátěné kostře. Symbolika tohoto díla je v postupném splynutí lidské bytosti - migranta do pouštní krajiny, která je na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Plastové kanystry na vodu - jako integrální součást migrantů, pak odkazují na jejich stopy v poušti.

"Ta výstava patří do dlouhodobého cyklu startup, kde představujeme mladé začínající umělce, snažíme se to spektrum rozšířit i na umělce, kteří třeba jen krátkodobě působí v Čechách, ale nějakým způsobem se tady zapsali na naší výtvarné scéně," řekla Magdalena Juříková, ředitelka Galerie hl.m.Prahy.

Zatímco ti kdo žijí v blízkosti hranice vnímají osudy jednotlivce, pro ty kdo jsou vzdáleni, zůstávají osudy jednotlivců ve stínu obecného problému. To je základní motto výstavy Killed by the Light, kterou můžete vidět v Galerii hlavního města Prahy až do 10. září. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu