• Načítám...
>

Obec Ořech má novou uměleckou dominantu

  • 3. srpna 2017,
  • 21:20,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Obec Ořech na západním okraji naší metropole se může pochlubit novou uměleckou dominantou. Dvanáct metrů vysoká konstrukce s výstižným názvem Vrtule, která se tyčí na kopci za hřbitovem, v sobě spojuje prvky prvorepublikových stožárů a křídel plátěných aeroplánů.

Reklama

Větrník s vrtulníkem na kopci za za obcí Ořech připomíná tak trochu výzvědné zbloudilé kosmické těleso anebo zašlou slávu průkopníků letectví. 

"Místní byli překvapeni. My jsme se dohodli s panem Plíhalem, který nás oslovil, jestli to sem může umístit a byl zvědavý na reakci lidí. Těch reakcí bylo několik, dokonce i jeden člověk, který má asi pár dioptrií říkal, co je to tam za prapor, ale jinak se to docela líbí," řekl Miroslav Helt, starosta obce Ořech.

Umělý kopec, na kterém se větrník tyčí, se naváží už od r. 1994 a tvoří prstenec kolem obce Ořech. Vytváří se kvůli ochraně budoucího vodojemu, který tady má být umístěn.

"Až budou ty terénní úpravy dokončeny, tak plánujeme pochopitelně úpravu těch cest. Je jich tedy několik, není jen ta hlavní přístupová. Plánujeme také osazení laviček a různých takových odpočinkových koutů," řekl Miroslav Helt.

Vybudována bude také nová cesta k větrníku, který se stane vlastně součástí ořešského lesoparku. To potěší určitě také jeho uměleckého tvůrce. 

"Tu věc jsem měl nějak delší dobu v hlavě. Když půjdu po horizontu krajinou, tak jsem chtěl vidět nějaký objekt, který přitáhne moji pozornost, přijdu k tomu a budu z toho mít nějaký takový pocit, který se těžko popisuje. Je to možná taková niterní záležitost, spíše možná takový objekt meditační, než že by to byla show," řekl Ladislav Plíhal, sochař. ¨

Do r. 2019 má k nové dominantě obce Ořech přibýt ještě vyhlídka, která bude sloužit jako malá rozhledna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu