• Načítám...
>

Parlamentní volby začnou už zítra

  • 18. října 2017,
  • 17:41,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky letos přilákaly do souboje o hlasy voličů celkem 220 politických subjektů, a to nepočítáme ty, které nesplnily podmínky pro účast ve volbách a byly proto vyřazeny. Jen v Praze se pak letošních parlamentních voleb zúčastní 30 politických stran a hnutí. Sociologický ústav Akademie věd České republiky nám kromě celkových čísel poskytl i data, kterých si jiné průzkumy veřejného mínění příliš nevšímají.

Reklama

Přestože hlavní město Praha není největším volebním okrskem, její volební výsledky se mnohdy významně liší od zbytku celé republiky. 

"Může nastat v podstatě jakákoliv situace od 4 stran v Poslanecké sněmovně, až po 8 nebo dokonce 9 stran," řekl Jan Červenka, analytik CVVM, SÚ AV ČR.

"Pražské voličstvo je trošku specifické, volí více doprava a liberálně levicové nové strany, typu strana Zelených nebo Piráty," řekl Tomáš Kostelecký, ředitel sociologického ústavu AV ČR.

Zajímavým zjištěním je mimo jiné i skutečnost, že současný prezident Miloš Zeman má nejvyšší míru podpory téměř 24% u voličů hnutí ANO 2011. A to oproti voličům sociální demokracie a komunistům, jejichž podpora Miloši Zemanovi je hned na druhém místě s necelými 11% . Náskok podpory Miloše Zemana u voličů ANO tak dosahuje přes 13% bodů, vůči voličům ostatních stran.

"Už v minulých parlamentních volbách třeba ČSSD a ANO, což byly nejsilnější strany, tak v minulých volbách tady v Praze nebyly tak úspěšné, naopak tradičnější pravicové strany jako ODS nebo TOP 09 tady získaly více. Já si myslím, že se dá očekávat, že to bude znovu. Možná ještě u ANO bych očekával ještě větší rozdíl v tom, jaká bude průměrná podpora ANO v celé republice a jaká bude v Praze. Očekával bych, že bude nižší, protože ANO se trošku více posunulo v některých rysech své politiky od těch pravicových stran," řekl Tomáš Kostelecký.

"Volbám začínají dominovat takové ty věci, jako je kauza Čapí hnízdo nebo kauza OKD, teď se nově vynořilo lithium a moc se to netýká nějaké ideové pozice. Jsou to spíše nějaké osobní postoje a antipatie k těm jednotlivým politikům - názory na to, jestli je zkorumpovanější Babiš, Kalousek nebo Sobotka," řekl Jan Červenka.

Ať už jakékoli průzkumy veřejného mínění predikují cokoli, není to v žádném případě zaručená předpověď, jak letošní parlamentní volby dopadnou. Jde však o měření, která indikují aktuální náladu a hodnotové preference ve společnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu