• Načítám...
>

V Praze vznikl středoškolský sněm

  • 20. listopadu 2017,
  • 14:23,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Středoškoláci se zapojili do rozhodování o další cestě naší metropole. Jejich sněm připravila Česká středoškolská unie ve spolupráci s pražským Magistrátem. Ustavující jednání, kterého se zúčastnilo zhruba 60 zástupců středních škol a odborných učilišť, stanovil přesná pravidla jednacího řádu tohoto sněmu.

Reklama

První setkání zástupců středoškolského sněmu se uskutečnilo v Brožíkově sále Staroměstské radnice. Studenti na něm velmi živě diskutovali nad jednacím řádem sněmu, který si poté odsouhlasili a dohodli si také první plány do budoucna. 

"Na nás se obrátila Česká středoškolská unie zhruba před rokem, přišli s tímto nápadem a mě ten nápad nadchl. Musím říci, že jsem ani nečekala, že na to první zasedání přijde tolik studentů a že budou diskutovat s takovým nadšením. Zaznamenala jsem tam, že spolu diskutují, že si i vzájemně oponují, takže je určitě skvělé, že se takto zapojují do debaty," řekla Irena Ropková, radní hl. m. Prahy.

Členové středoškolského sněmu se budou setkávat čtyřikrát ročně a magistrát jim bude nápomocen v jejich požadavcích. 

"Zajímá je jednak školství, ale také oblasti jako je doprava, cyklostezky, trávení volného času, takže předpokládám, že na těch dalších zasedáních se už budeme konkrétně bavit i s odborníky nebo s příslušnými gesčními radními o těch jednotlivých tématech a že středoškoláci přijdou s nějakými zajímavými nápady," řekla Irena Ropková. 

Už na prvním zasedání středoškolského sněmu bylo jasné, že zástupci jednotlivých středních škol ho nebrali rozhodně formálně a že jejich zájem o veřejný prostor Prahy je upřímný. 

"Mě těší, že ten zájem o to, podílet se na tom jak vypadá ten veřejný prostor, tam skutečně je. To znamená, že není pravda, že studenti, kteří se sdružují v těch studentských radách, jen o něčem mluví a nemá to žádný dopad -my tím, že jsme založili středoškolský sněm ve spolupráci s magistrátem, se kterým je ta spolupráce vzájemně hodně otevřená, tak chceme právě přinést ty podněty, nejen aby zazněly, ale aby byly skutečně přetaveny v nějakou změnu v tom městě," řekla Lenka Štěpánová, předsedkyně České středoškolské unie. 

"Já čekám, že nás konečně Magistrát Prahy začne poslouchat," řekl Filip Komarov,gymnázium Sázavská.

  Středoškolský sněm pražských studentů je zatím pilotním projektem. Členové České středoškolské unie ale věří, že se osvědčí a že časem budou vznikat jeho odnože i v jednotlivých krajích.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu