• Načítám...
>

Pražští kronikáři se poprvé sešli s primátorkou

  • 22. listopadu 2017,
  • 15:16,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

Rezidence primátorky hlavního města je často využívána k setkání zajímavých osobností, nebo osobností, jejichž počin zásadním způsobem ovlivňuje vývoj a historii hlavního města. Není tedy divu, že se do památných míst konečně podívali i ti nejpovolanější - a to pražští kronikáři.

Reklama

V rezidenci primátorky se v minulosti setkali například kominíci, kuchaři a nebo tvůrci webových stránek. Ovšem pražští kronikáři zde měli svou premiéru. 

"Já si myslím, že jsem od toho očekával to, co teď právě prožíváme. Případně ještě ohlas na veřejnosti, protože o to také jde, aby se lidé pomocí paní primátorky o kronikářích dozvěděli," řekl Jiří Bartoň, kronikář ve správním obvodu Praha 11. 

"Já jsem byla nedávno na návštěvě na Praze 11, kdy pan kronikář přišel za mnou a řekl, že jsme se ještě vůbec nikdy nepotkali. A já, že se kronikáři vlastně vůbec nepotkali," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

Kronikářů jako takových by v Praze mělo být 57 s tím, že každá MČ má jednoho. Kroniky z MČ se v průběhu let převádí do hlavního archivu. 

"Pokud se jedná o obecní kroniky, tak zákon o kronikách je z roku 1920, takže nejstarší kroniky budou zákonitě z počátku 20. let. Dostávají se k nám ze zákona, dokonce by kronika měla po deseti letech od posledního zápisu být předána do Archivu hl. m. Prahy," řekl Petr Jíša, ředitel Archivu hl. m. Prahy. 

"Studnice informací a poznatků, co se tam dělo, co bylo zajímavého, co tam vzniklo, kolik lidí umřelo a kolik se jich narodilo, je tam prostě vše," řekla Adriana Krnáčová. 

"Jejich práce je velmi důležitá především pro mikro historii nebo regionální historii," řekl Petr Jíša. Stát se kronikářem není jednoduché a mladí kronikáři se velmi špatně hledají. 

"Snaha neudělat z toho svůj deníček. My nejsme od toho, abychom psali historii místa. Zapisujeme budoucí historii," Jiří Bartoň.

Historicky první setkání kronikářů jednotlivých MČ hlavního města rozhodně nebylo posledním. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu