• Načítám...
>

Novým čestným občanem Prahy je Marcel Grün

  • 2. ledna 2018,
  • 15:01,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Hlavní město má nového čestného občana. Stal se jím bývalý ředitel pražské Hvězdárny a Planetária Marcel Grün. Čestné občanství mu v budově Planetária předala primátorka hlavního města Adriana Krnáčová.

Reklama

Bývalý ředitel Hvězdárny a Planetária hlavního města, ale třeba i spisovatel v oblasti astronomie a kosmonautiky Marcel Grün se stal už 60. osobností, která od roku 1990 převzala titul čestného občana hlavního města.

"Byl významným ředitelem Planetária, Hvězdárny, zakladatelem astronomické tradice v Praze, vychoval zde množství svých následovníků, i nového ředitele pana Jakuba Rozehnala. Jeho přínos Praze je naprosto neoddiskutovatelný," řekla Adriana Krnáčová, primátorka hl. m. Prahy.

"Pracoval v Planetáriu přes 50 let, pracoval zároveň i v různých astronomických institucích. V té odborné i laické veřejnosti je znám jako jeden z největších odborníků v tomto oboru," řekl Jan Wolf, radní hl. m. Prahy.

"Nejen Praze, ale všemu kolem Prahy a kolem hvězd jsem věnoval část života. Narodil jsem se v Chebu a vyrůstal jsem v Českých Budějovicích. O to více je mi milé ocenění z Prahy," řekl Marcel Grün, astronom.

Marcel Grün nastoupil do pražského Planetária před více než 50 lety. V roce 2000 se stal jeho ředitelem.

"Vážím si každého, i malého krůčku blíže k poznání vesmíru jako celku. Je spousta práce i pro další generace. Snad ta moje generace a lidé, které jsem já vychoval, přinese veliký kus osudu a všemu kolem mě," řekl Marcel Grün.

Marcel Grün řadu let aktivně působil v České astronomické společnosti. Je členem rady pro kosmické aktivity a v roce 2003 stál u zrodu České kosmické kanceláře. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu