• Načítám...
>

Pražská MHD má být do roku 2025 bezbariérová

  • 29. ledna 2018,
  • 17:25,
  • PRAHA,
  • Johanka Hubičková

Magistrát hlavního města společně se svými městskými organizacemi jakými jsou DPP, TSK a Institut plánování a rozvoje v předchozích letech realizoval řadu aktivit v rámci projektu Praha bezbariérová. Projekt nadále pokračuje i v letošním roce a navíc bude podpořen kampaněmi, které potrvají až do října letošního roku.

Reklama

V projektu Praha bez bariér chce město upozornit a problém, se kterým se denně potýkají nejen handicapovaní, ale i senioři, rodiče s malými dětmi a kočárky nebo turisté s velkými zavazadly.

"Počátek byl na přelomech let 2008, 2009 a 2010. Následně se připravila kvalitní koncepce a tady děkuji ještě minulému vedení Prahy, že měli odvahu tu koncepci, jejíž naplnění bude stát několik miliard, předložit a posledních 5 let už se snažíme tuto koncepci naplňovat," řekl Petr Dolínek, náměstek primátorky hl. m. Prahy.

Projekt navíc podpoří kampaň, jejímž cílem je upozornit širokou veřejnost na problematiku bariér ve veřejném prostoru a současně více upozornit na aktivity, které se zaměřují na jejich odstraňování. Kampaň poběží na sociálních sítích, online médiích i v tisku a to až do října roku 2018.

"Každá odstraněná bariéra je skvělá, v roce 2025 bude kompletně Praha bezbariérová," řekl Erik Čipera, ředitel Asistence o. p. s.

"Vypisujeme desetimiliónový grant na to, aby se firmy, organizace nebo subjekty působící pro veřejnost mohly přihlásit a aby mohly své přístupy zbezbariérnit," řekl Petr Dolínek.

V minulosti se takto povedlo zpřístupnit některé knihovny nebo kavárny v okrajových městských částech.

"Reálně se ty kroky dějí podle harmonogramu, který byl nastaven, do bezbariérovosti se dávají desítky milionů ročně, ale samozřejmě kromě té přímé, co člověk vidí, jsou to i investice do nákupu vozového parku Dopravního podniku a jsou to další dílčí věci, které tam už byly dány ve stovkách milionů, aby Praha byla více bezbariérová," řekl Petr Dolínek.

V minulosti se například bezbariérově zpřístupnily tramvajové zastávky Olšanská, Chodovská a U Plynárny. Pokrok je i v metru.

"Už je zpřístupněn třeba můstek, že se dá přestoupit bezbariérově z jedné trasy na druhou, to je prostě veliká věc. Anděl, IP Pavlova, to byly stanice, které mají nejfrekventovanější provoz," řekl Erik Čipera.

"V letošním roce se začíná dělat bezbariérovost na Karlově náměstí, to je také velmi důležité a to jsou ty veliké investice. Pak jsou desítky drobných. Třeba na tramvajových tratích. Ty ostrůvky se dělají také bezbariérové," řekl Petr Dolínek.

V letošním roce je na projekt Bez bariér vyčleněno téměř 68 milionů korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu