• Načítám...
>

Nájemní bydlení v Praze je čím dál dražší

  • 13. února 2018,
  • 18:44,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Zájem lidí o pronájem bytů dlouhodobě klesá. Výjimkou jsou velká krajská města včetně Prahy. Tam realitní kanceláře hlásí čím dál větší poptávku. Zároveň ale stoupají v metropoli i ceny bytů. V některých lokalitách až o 30 procent.

Reklama

Tento byt 3+kk v Praze 8 vyjde nového nájemníka na zhruba 20 tisíc korun měsíčně, tedy o zhruba třetinu více než před 2 lety. Za jeho zdražením stojí podle odborníků ekonomická situace i fakt, že je v Praze nedostatek bytů. 

"Samozřejmě, pokud by byl výrazný dostatek či převis, tak potom to může způsobit zastavení růstu cen. Pokud se takto nestane, tak ty ceny zůstanou stejné nebo budou neustále růst," řekl Jan Borůvka, prezident Asociace realitních kanceláří ČR. 

Ceny nájemních bytů v Praze tlačí nahoru i horší dostupnost hypoték a rozmach krátkodobých pronájmů přes Airbnb. V tuto chvíli je tímto systémem blokováno 18 tisíc bytů v metropoli. 

"Praha potřebuje zákonné zmocnění k tomu, aby mohla regulovat Airbnb, protože to se netýká všech měst v ČR, týká se to zejména Prahy, možná částečně Brna. Já bych ráda, aby Zastupitelstvo hl. m. Prahy do konce volebního období poslalo do sněmovny návrh zákona," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

Vedení města chce také začít rekonstruovat a stavět vlastní obecní byty. V letošním rozpočtu na jejich vznik vyčlenilo 300 milionů korun. Podle opozice je to ale málo.

"Z toho lze postavit možná tisíc bytů, ovšem ten deficit je výrazně větší," řekl Václav Novotný, zastupitel hl. m. Prahy.

"Faktem je, že ve velkých městech je obvyklé, že město samo vlastní 25 - 30 % bytového fondu tak, aby bylo relevantní hráčem na trhu s bydlením. To je standard, ke kterému bychom se rádi přiblížili," řekla Petra Kolínská.

V současné chvíli pražský Magistrát vlastní pouze 5% bytů v metropoli. Většinu obecních nemovitostí si totiž lidé v 90. letech odkoupili do osobního vlastnictví.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu