• Načítám...
>

20 let už v Praze funguje Středisko vodících psů

  • 22. února 2018,
  • 13:53,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Centrum pro vodící psy už dvacet let vychovává profesionální vodiče pro lidi se zrakovými poruchami.

Reklama

Dvacet let už v Praze funguje Středisko výcviku vodících psů, jehož cílem je výchova průvodců těžce zrakově postižených lidí. Výcvik trvá 6 až 8 měsíců a během této doby se pes musí naučit například rozeznávat směr, navádět postiženého do různých směrů, rozeznávat přechody pro chodce a poznat, kdy může postiženého převést.

"Ten pes se musí zároveň naučit řešit složitou situaci, kdy například na chodníku potká ohraničený výkop. On musí vymyslet, jestli ten výkop stačí obejít po silnici při kraji toho chodníku a nebo jestli je třeba tu celou silnici přejít. To už je na tom výcviku, aby se zjistilo, zda je pro toho nevidomého schopen udělat maximum," řekla Michaela Holasová, vedoucí Střediska výcviku vodících psů.

Příprava psa ale začíná hned od štěněte a to takzvanou předvýchovou, kdy je štěně předáno na několik měsíců vyškolenému dobrovolníkovi. Ten psa učí základním vlastnostem ještě před tím, než ho odevzdá středisku do vodícího výcviku.

"Cílem převýchovy je naučit toho psa poslušnosti, aby vám neutíkal, aby se vrátil na přivolání, aby vám nosil klíče nebo jakékoli věci, které vám spadnou nebo které ztratíte. Samozřejmě ten pes nesmí do postele, nesmí se rozmazlovat jiným jídlem než má, to jsou všechno věci, které by byly potom obtížnější pro toho slabozrakého, protože on to nezvládá a má omezený ten svůj svět, ve kterém žije. Proto má toho psa, který mu v tom pomáhá," řekl Martin Buchar, dobrovolný vychovatel štěňat.

"Pejska potřebuji, když se potřebuji dostat k doktorovi nebo někam, kde to prostředí neznám až tak perfektně, kde je to pro mě obtížné se tam dostávat, konkrétně třeba přestupy v metru, ty mi dělají veliké problémy," řekla Petra Suchánková, klientka střediska.

Kompletní výcvikový proces trvá více než rok a uchazeče může přijít zhruba na 250 tisíc korun. Vodícího psa může získat člověk se zrakovým postižením po předložení lékařského průkazu onemocnění. O nároku na psího průvodce pak rozhodne posudková komise.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu