• Načítám...
>

Na soutoku Vltavy a Berounky vznikne příměstský park

  • 28. února 2018,
  • 13:45,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Příměstský park vhodný pro dlouhé procházky, jízdu na kole, ekologické zemědělství a nebo jen trávení volného času. To je projekt, který by měl oživit soutok Vltavy a Berounky a zpřístupnit toto území široké veřejnosti.

Reklama

Soutok. To je název projektu příměstského parku. Ten by měl vzniknout na soutoku Vltavy a Berounky. Jeho území se rozkládá na 1300 hektarech. To je plocha 300x větší než Václavské náměstí

"Chceme z něj vytvořit takovou kulturní krajinu, která bude zároveň sloužit pro zemědělství, ale takové ekologičtější zemědělství a která bude zároveň sloužit i pro rekreaci obyvatel," řekla Jana Plamínková - radní hl. m. Prahy.

"Tam by se měla zachránit příměstská krajina, která má obrovský kvality pro město. Měla by se využít na příležitost rozvíjet ty služby, které může nabídnout," řekl Zdeněk Ent - koordinátor projektu Soutok, IPR Praha.

Příměstský park by měl sloužit Pražanům, a nejen jim, třeba k vycházkám nebo trávení volného času.

"Revitalizace koryta Berounky + nové vodní plochy, tak jsou to Lužní lesy, lesní pastva, budování sadů, alejí a cest napříč tím územím. Dnes je tam intenzivní zemědělská činnost. Pro tu přírodu by bylo dobré, kdyby se to území proměnilo v mozaiku menších územích, kde se budou dít různé věci," řekl Zdeněk Ent - koordinátor projektu Soutok, IPR Praha.

"Rozhodně to není věc 1 nebo 2 volebních období, a to především proto, že nás brzdí nevypořádané majetkové vztahy - respektive fakt, že většina té krajiny je v současné době v soukromých rukou," řekla Jana Plamínková - radní hl. m. Prahy.

První změny by se měly na území okolo soutoku řek uskutečnit již v tomto roce.

"My bychom v letošním roce chtěli udělat takovou vstupní bránu do toho příměstského parku a to v oblasti na břehu Berounky, tam kde je přístav Radotín, kde by mělo vzniknout parkoviště, měla by tam vzniknout nějaká sauna, občerstvení, kiosek se suvenýry. Prostě bychom chtěli, aby se to stalo takovým místem, kde se ti lidé budou moci zastavit, kde budou mít nějaký důvod se zastavit," řekla Jana Plamínková - radní hl. m. Prahy.

Na soutoku Vltavy a Berounky žije také spousta zajímavých živočichů. Například bobr a nebo na 560 druhů motýlů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu