• Načítám...
>

Výstup ze stanice Budějovická se promění

  • 15. března 2018,
  • 15:59,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Výstup ze stanice metra Budějovická k poliklinice a radnici Prahy 4 se zřejmě promění. Stávající pasáž, která je od ledna uzavřená kvůli havarijnímu stavu, chce magistrát zbourat. S tím ale nesouhlasí někteří odborníci, podle kterých by stačilo vestibul opravit.

Reklama

Terasa u stanice metra C Budějovická zůstává i nadále zavřená. Podle magistrátu je v havarijním stavu. Jižní výstup ze stanice využívali např. lidé mířící na přilehlé sídliště k obchodnímu domu DBK, nebo k poliklinice, či radnici Prahy 4.

"Musím znovu zmínit, že na prvním místě je bezpečnost. Poté, co nám 18. ledna speciální stavební úřad, který spadá pod státní správu, uložil, že je tam vyhlášen havarijní stav a že to musíme uzavřít, tak jsme se opírali o posudky, které máme zpracovány. Jsou to 3 znalecké posudky a jeden posudek soudního znalce, který nám situaci takto potvrzuje," řekla Karel Grabein Procházka, radní hl. m. Prahy. 

Existuje ale i opačný posudek, podle kterého se výstup ze stanice Budějovická vůbec nemusel zavírat. 

"My jsme zadali aktuální statické posouzení terasy z důvodu, že jsme zjistili, že magistrát žádný takový posudek nemá," řekla Miroslav Velf, předseda představenstva DBK. 

"Celá terasa je plně funkční. Je tam možno dělat i veškeré kulturní akce. To zatížení, na které byla navržena, neustále unese. Je samozřejmě potřeba se o tu terasu začít okamžitě starat, protože její stav není úplně dobrý," řekl Marek Lukáš, statik. 

Proti zavření terasy protestuje radnice Prahy 4 i přilehlé obchodní centrum. Vedení magistrátu už ale plánuje demolici.

"V tuto chvíli platí to, že se dělají všechny přípravné kroky na to, aby ta terasa byla snesena, abychom co nejdříve toto území zase připravili pro Pražany, aby měli volné vstupy tam, kam potřebují, tzn. samozřejmě do metra, a aby celá ta záležitost byla co nejdříve dořešena," řekl Karel Grabein Procházka. 

Podle vedení obchodního domu ale není demolice terasy možná kvůli tomu, že je konstrukce lávky s budovou DBK propojena. V současné době je vstup do stanice možný od Olbrachtovy ulice. Pro přestup na autobusové linky ve směru Zelený Pruh a Dobeška musí lidé využít zastávku v Budějovické ulici.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu