• Načítám...
>

Železnice chystá novinky s příchodem jara

  • 15. března 2018,
  • 16:54,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Letošní jarní sezóna na železnici je plná novinek. Tou největší je cyklovlak Brdy, který sveze turisty z Prahy do Březnice. Těšit se mohou cestující i na pravidelný víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje.

Reklama

Hlavní turistická sezóna klepe na dveře, a proto se i ČD připravují na větší množství cestujících. V jarním jízdním řádu tak pro výletníky bude zaveden např. přímý cyklovlak. Ten bude jezdit z Prahy do Březnice a doplněn bude také vyšší kapacitou pro přepravu jízdních kol. 

"Je tam kapacita až na 50 kol. Posílí to i tu příměstskou dopravu z Prahy do Berouna, která je velice využívána pro cyklistiku. Tento vlak je vypravován každou sobotu, neděli a svátky. Bude jezdit v ranní době někdy kolem půl 9 z Prahy a vracet se bude kolem 17 hodiny zpět. Samozřejmě tam doplní i běžné vlaky, které na této trati normálně jezdí. Tento vlak je vyloženě určen pro přepravu cyklistů, aby tímto vlakem především cestovali, aby nedocházelo k přeplňování těch ostatních vlaků koly," řekl Jakub Goliáš, ředitel pražského obchodního centra ČD.

Další novinkou bude turistický vlak Český ráj, který budou ČD vypravovat každou sobotu a neděli, i o svátcích. Motoráček bude vyrážet z pražského nádraží a cestující sveze přes Nymburk, Jičín, až do Turnova.

"Je to pro návštěvníky především Prachovských skal a Českého ráje. Ten vláček se odpoledne bude zase vracet zpět, každou sobotu a neděli. Vydáme k tomu brožurku, aby si tam cestující mohli najít nějaké své cíle," řekl Jakub Goliáš. 

Železničáři ale myslí i na praktičnost. S příchodem jara se totiž např. zjednoduší nákup jízdenek. 

"Od 1.4. bude umožněno na 93 stanicích v rámci Středočeského kraje koupit si jízdenku, případně předplatní kupón, na vnější pásma v rámci PID. Takže ten cestující si může koupit jízdní doklad na železnici v rámci PID, tzn. dojet až do Prahy," řekl Petr Tomčík, ředitel ROPID.

A dočkají se i příznivci výletů a špacírek. Zahájení turistické sezóny odstartuje i výlety zážitkových vlaků.

"Vyjíždí zážitkové vlaky, např. rakovnický rychlík, nebo kokořínský, a jsou to vlaky, které zpřístupní ty turisticky zajímavé lokality v rámci Středočeského kraje," řekl Petr Tomčík. 

Vedení ČD i ROPID plánují také řadu akcí pro veřejnost. Chystají např. velký autobusový den PID, který proběhne 14. dubna v Letňanech.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu