• Načítám...
>

Projektu Pražská pastvina se daří v Radotíně

  • 16. března 2018,
  • 11:22,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Projekt Člověk v přírodě - Pražská pastvina se snaží o užší propojení lidí a doposud panenské krajiny na území naší metropole. Parta nadšenců citlivě rekultivuje část Radotínského údolí tak, aby podpořila život zdejší vzácné flory a fauny. I do budoucna mají mladí milovníci přírody další velké pěstitelské a chovatelské plány

Reklama

Původní step Radotínského údolí opět ožívá, a to nejenom člověkem, ale i zvířaty. Zatím jsou tu jenom kozy, ale do budoucna bude Pražská pastvina ožívat nadále. 

"My se teď nacházíme v Radotínském údolí na začátku Českého krasu, kde člověk působil svou činností více než 7 tisíc let, a to se podepsalo na té krajině. Naším cílem je snažit se obnovovat tyto stepní místa, obnovovat tu krajinu, která tady vždy byla a zachraňovat ty desítky druhů rostlin, bezobratlích, motýlů, ptáků," řekl Vojtěch Koštíř, organizátor projektu Pražská pastvina.

Zatím tu parta nadšenců chová stádečko asi 40 koz. Převládají mezi nimi ty kamerunské a volba právě kozího stáda nebyla rozhodně náhodná. 

"Kozy jsou skvělé v tom, že likvidují keře. Teď přes zimu loupají kůru z keřů a tím je oslabují a dávají navrch těm lučním bylinám," řekl Vojtěch Koštíř. 

Kromě chovu koz tu má být založen také velký ovocný sad.

"Chceme tady také včelařit, případně v budoucnu možná i maso, aby pražští obyvatelé měli přístup k nejekologičtějšímu masu, které vůbec může být. To maso, které tady vyroste, je šťastné a zdravé. Dále bychom chtěli dojit mléko," řekl Vojtěch Koštíř. 

"Je to nádherné, že vůbec něco takového vzniká, že jsou mezi námi mladí lidé, kteří dělají takové projekty, záleží jim na životním prostředí, na tom kde žijeme, a mají chuť navracet do Prahy přírodu a zachovávat ji tady," řekla Eliška Mrázková, zástupce firmy podporující projekt. 

Někdy tu parta mladých milovníků přírody i přespí. K tomu jim slouží starý vojenský přívěs. Ale kdo ví, třeba tu jednou budou žít jako samostatně hospodařící komunita, která bude radotínskou pastvinu obhospodařovat trvale.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu