• Načítám...
>

Výstava NaFilm láká návštěvníky Febiofestu

  • 21. března 2018,
  • 20:39,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Originálně pojatá výstava nazvaná NaFilm v pohybu ukazuje svět filmu z pohledu jeho tvůrců. Její instalace propojují nejnovější technologie jako je virtuální realita s důmyslnými mechanickými exponáty, které návštěvníky vtáhnou do světa kinematografie. Výstava je součástí doprovodného programu letošního Febiofestu.

Reklama

Výstava NaFilm v pohybu zavádí návštěvníky do samotných počátků filmové tvorby, kdy celuloidovou pásku pokrývali opravdoví nadšenci, a kdy technika filmového průmyslu byla ještě v plenkách.

"Návštěvník se tedy ponoří přímo do filmu. Může si vyzkoušet různé věci, nejprve třeba jak funguje lidské oko, což je strašně důležité, protože to je to, čím ty filmy sledujeme. Zároveň si může vyzkoušet první optické hračky, ale co je pro milovníky filmu asi nejzajímavější, že si mohou třeba prohlédnout první filmy z "pětatřicítky", může být promítačem, zjistit jaké to je ovlivňovat rychlost filmu a ovládat to filmové médium," řekla Adéla Mrázová, spoluautorka výstavy. 

Velká část výstavy je věnována historii československého animovaného filmu, který se nesmazatelně zapsal do dějin světové kinematografie.

"Ukazujeme, jak ta česká animace šla úplně jiným směrem. Šla naopak spíše tou autorskou tvorbou, kdy se na těch animovaných filmech podílelo mnohem méně lidí, než třeba na filmech Walta Disneyho, kde to byly stovky animátorů," řekla Adéla Mrázová. 

Výstava NaFilm v pohybu vás také zavede do světa fantazie, iluminací, světel, polostínů a neznámých končin. Zkrátka rychlíkem se můžete projet tam, kde jste ještě nikdy s nikým nebyli.

"Pro návštěvníky Febiofestu je to najednou úplně nový rozměr, protože zatímco do kina chodíte na filmy, které se točí dnes a řeší současná témata a spíše je konzumujete jako příběhy, tak najednou tady máte možnost se podívat za ten film," řekla Terezie Křížkovská, kurátorka výstavy. 

Výstava zachycuje historii a také současnou technologii výroby filmu. Navštívit ji můžete do konce března a pak až na podzim letošního roku v nových prostorách.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu