• Načítám...
>

Dům U Zlatého prstenu prezentuje konzervátory

  • 12. dubna 2018,
  • 17:00,
  • PRAHA,
  • Tomáš Mladějovský

Muzeum hlavního města Prahy prezentuje v domě U Zlatého prstenu výstavu nazvanou Konzervovaná minulost. Expozice přibližuje některé postupy konzervování keramiky, kovu, papíru, textilu a dřeva. Zároveň jsou tu návštěvníkům představeny nové metody práce konzervátorů, jako třeba 3D skenování předmětů,

Reklama

Výstava Konzervovaná minulost přibližuje náročnou práci konzervátorů Muzea hl. m. Prahy v historických expozicích a také ukazuje jejich profesi při současném využívání moderních technologických metod a postupů.

"Snažíme se zvídavým návštěvníkům představit i termíny, které s konzervováním nějakým způsobem souvisí. Poté jsou tady představeny jednotlivé materiály, které naši konzervátoři řeší, představujeme keramiku, kovy, papír, textil a dřevo," řekla Jindřiška Drozenová, vedoucí oddělení konzervací Muzea hl. m. Prahy.

Výstava Konzervovaná minulost nabízí také mnoho interaktivních prvků. Například si tu můžete vyzkoušet šití a nebo skládání dřevěné mozaiky.

"Řešíme i 3D modely, ať už v digitální podobě nebo vytištěné. Představujeme i naši budoucnost, vzdělávání konzervátorů dnes," řekla Jindřiška Drozenová.

Samostatná část expozice je věnována padělkům, tedy výrobě kopií a maket, při jejichž identifikaci se využívá třeba mikroskopu nebo infračerveného světla. Druhé podlaží výstavy se věnuje konzervování a restaurování látek a výrobků z nich.

"Ty předměty jsou uloženy v depozitářích, kdy kontrolujeme klima, což je vlhkost a teplota. To je způsob, jakým se snažíme předejít tomu poškození těch předmětů. Když už dojde k tomu poškození, tak se textil restauruje tím způsobem, že se podloží nějakou novou tkaninou, která je dobarvená do požadovaného odstínu a potom se šije jemnou hedvábnou nitkou," řekla Lucie Radoňová, konzervátorka textilu Muzea hl. m. Prahy.

Výstava Konzervovaná minulost potrvá v domě U Zlatého prstenu do 21. října. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu