• Načítám...
>

Vrátí se tramvaje na Václavské náměstí?

  • 17. dubna 2018,
  • 20:35,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Má se vrátit na Václavské náměstí tramvajová doprava? O tom diskutovali dopravní experti, architekti a představitelé města. Shoda panovala v tom, že by tramvajová doprava na nejznámějším českém náměstí ulevila přetíženým tratím jinde v centru.

Reklama

Tramvaje na Václavské náměstí - ano či ne? To bylo téma diskuze, kterou pořádalo Sdružení Nového Města pražského. 

"Jsou velmi silné hlasy proti tramvajím, ale když jsme hledali odborníky, dopravce, urbanisty, kteří rozumí té problematice z odborného hlediska, tak ani jeden není proti tramvajím. Takže vlastně ta debata se nakonec kupodivu nepovede o tom, jestli ano či ne, ale spíše kudy, jak a proč," řekl Jan Adámek, předseda Sdružení Nového Města pražského. 

Diskuze se účastnila i pražská politická reprezentace. Podle ní by tramvaje na Václavském náměstí byly přínosem. 

"Z řady důvodů řeknu 3. Prvním důvodem je, že máme úzké místo pro propojení Lazarské a I.P. Pavlova. Všechno to jezdí přes Ječnou. Jakmile tam dojde k jakémukoliv problému, tak kolabuje doprava v celém centru města. Druhý důvod je, že se ukazuje, že tam kde jezdí tramvaje ulice více prosperují a je tam bezpečněji. Třetí důvod je, že populace stárne a jakékoliv pohybové omezení, tak je vám vlastně Václavské náměstí nepřístupné," řekla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky hl. m. Prahy.

V souvislosti s tramvajovou dopravou na Václavském náměstí je jednou z priorit pro DP propojení Vinohradské třídy s Hlavním nádražím a Bolzanovou ulicí. 

"Celkově nám chybí dopravní kapacita v centru, protože řada tratí byla zrušena z očekávání, že cestující budou jezdit metrem. Realita je taková, že cestující jezdí velmi intenzivně tramvajemi po těch zbylých málo tratích, co v centru jsou a jakékoliv rozšíření kapacity v centru a další spojovací trasy jsou vít. Určitě je pro nás klíčová trať kolem Hlavního nádraží," řekl Jan Šurovský, technický ředitel DP hl. m. Prahy. 

Tramvajová trať vedená přes Václavské náměstí by ulevila hlavně dosavadním tratím, protože např. ve Spálené ulici v dopravní špičce jezdí až 139 tramvají během hodiny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu